Mario Draghi: Europa are nevoie de un pact de creștere

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Europa are nevoie, după pactul bugetar, de un pact de creştere, oferind astfel un sprijin neaşteptat candidatului socialist la preşedinţia Franţei, Francois Hollande.
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 14:20
Mario Draghi:  Europa are nevoie de un pact de creștere

„Avem un pact bugetar. Consider acum că este necesar un pact de creştere”, a declarat Draghi la Bruxelles, dovedind că discuţiile din Uniunea Europeană se amplifică, releatează AFP.

Hollande, câştigătorul primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa cu 28,63% din voturi, înaintea lui Nicolas Sarkozy, care a obţinut 27,18%, pledează în favoarea unei renegocieri a tratatului de disciplină bugetară semnat în martie de liderii a 25 de state membre, pentru a adăuga un program de creştere economică.

Draghi şi-a temperat miercuri tonul în privinţa riscurilor inflaţioniste şi a cerut „un compact de creştere”, în condiţiile în care criza datoriilor îşi pune amprenta asupra economiei din zona euro, potrivit Bloomberg.

Inflaţia va rămâne în acest an peste limita de 2% stabilită de BCE, dar va încetini în 2013, iar presiunile asupra preţurilor vor fi modeste.

În urmă cu numai trei săptămâni, Draghi avertiza în privinţa accelerării inflaţiei, dar criza datoriilor s-a înrăutăţit în această perioadă, punând în pericol redresarea economică.
Comentariile sale au fost salutate de Hollande.

Draghi „vorbeşte pe limba lui Hollande”, a declarat Michael Sapin, consilier al candidatului socialist.
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut, iar pentru acest an BCE anticipează o scădere de 0,1%.

„Indicatorii disponibili pentru primul trimestru al acestui an confirmă stabilizarea activităţilor economice la un nivel scăzut, incertitudinile rămân foarte, foarte mari”, a spus Draghi.

El a arătat că creşterea ar trebui să fie susţinută de cererea externă, de dobânzile pe termen scurt extrem de scăzute şi de măsurile excepţionale ale BCE, dar riscurile sunt legate de intensificarea tensiunilor pe pieţele datoriilor suverane ale zonei euro şi de posibila extindere a acestora în economia reală.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele declarații
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele ...
Nicușor Dan este în fața lui George Simion în exit poll-urile de după turul 2 al alegerilor prezidențiale, care nu măsoară însă voturile din străinătate. Simion revendică însă el......
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale ...
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept "un aliat important" al SUA, recunoscând ...
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare în România, spune Reuters. De ce ar putea fi o știre falsă
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare ...
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a ...