Mario Draghi: Perspectivele de creştere ale economiei zonei euro s-au îmbunătăţit
Zona euro a revenit la ‘o creştere sustenabilă, sub impulsul politicii noastre monetare’. Rezultatele reprezintă ‘veşti foarte bune pentru întreaga lume’, a apreciat şeful BCE, dând asigurări că instituţia este pregătită să adopte noi măsuri dacă scăderea ratei inflaţia va continua.
Şi directorul general al FMI, Christine Lagarde, prezentă la evenimentul de la New York, a afirmat că Mario Draghi a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a ‘susţine Europa şi a apăra stabilitatea monedei euro’.
În trecut, Mario Draghi a afirmat că BCE ‘va face tot posibilul pentru a apăra zona euro’ iar Christine Lagarde a apreciat că acestea au fost cuvintele cu cel mai mare succes în industria bancară. Lagarde se află, de asemenea, printre laureaţii premiului ‘Global Citizen’.
‘Progresele înregistrate în ultimii trei ani privind stabilizarea şi întărirea euro sunt reale. Economia zonei euro revine pe creştere.
Drumul pe care trebuie să-l urmăm este evident. Şi nu ne vom opri până când uniunea monetară nu va fi finalizată’, a afirmat preşedintele BCE.
Miercuri, Eurostat a publicat o estimare preliminară care arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la minus 0,1% în septembrie, de la nivelul de plus 0,1% în august, revenind în teritoriu negativ după şase luni de creştere modestă.
În septembrie, Banca Centrală Europeană şi-a redus estimările privind creşterea economică şi rata inflaţiei în zona euro, iar preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat atunci că inflaţia în zona euro ar putea coborî, temporar, în zona negativă, în cursul următoarelor luni. Conform noilor prognoze de inflaţie prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflaţie de numai 0,1%, urmată de o creştere a preţurilor de 1,1% în 2016 şi un avans de 1,7% în 2017. Comparativ, în luna iunie a acestui an, estimările de inflaţie ale BCE erau de 0,3% pentru 2015, 1,5% în 2016 şi 1,8% pentru 2017.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro ar putea chiar să ‘coboare în teritoriul negativ în lunile următoare’, a avertizat Mario Draghi, dar a atras atenţia că va fi vorba despre un fenomen temporar, alimentat în principal de scăderea preţului petrolului, în timp ce dinamica salariilor continuă să se îmbunătăţească.
Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%.
Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.