Mario Draghi: Programul de relaxare cantitativă va stimula creşterea zonei euro

Economica.net
11 03. 2015
bce_euro_14902300_27898000_24761600

‘Redresarea se va accentua gradual şi să sperăm că se va întări. Tendinţa de încetinire a fost depăşită’, a declarat preşedintele BCE la o conferinţă desfăşurată la Frankfurt.

Recentele măsuri adoptate de BCE ‘vor stabiliza inflaţia în linie cu obiectivele instituţiei’, a explicat Draghi.

Luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 de miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari). Aceste măsuri, a apreciat Draghi, ‘au redus semnificativ’ riscul unei spirale deflaţioniste care să afecteze avansul economiei, prin reducerea cheltuielilor de consum şi a investiţiilor.

Totuşi, şeful BCE a admis că există şi riscuri legate de achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. ‘Suntem conştienţi că măsurile adoptate de BCE ar putea provoca anumite riscuri la adresa stabilităţii financiare, dar în prezent aceste riscuri sunt sub control’, a afirmat Draghi.

Unul dintre efectele acestui program se va resimţi în cursul de schimb al euro, deprecierea stimulând exporturile. Miercuri, euro s-a tranzacţionat la 1,0655 dolari, un declin semnificativ faţă de nivelul apropiat de 1,40 dolari, înregistrat în mai 2004.

Strategia BCE de a injecta bani în economie este similară programelor de succes lansate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de Banca Angliei (BoE). Programul va permite companiilor să facă împrumuturi şi să investească, încurajându-le să-şi majoreze cheltuielile şi numărul de angajaţi.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană şi-a redus estimările privind inflaţia în 2015 la 0,0%, în scădere faţă de prognoza anterioară, de 0,7%. În 2016 şi 2017, rata inflaţiei ar urma să crească la 1,5% şi, respectiv, 1,8%.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în ianuarie, ca urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,6%, de la nivelul de minus 0,2% înregistrat în decembrie, potrivit datelor Eurostat. Este a doua lună consecutivă de scădere a inflaţiei în teritoriu negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.