Mario Draghi: Sectorul bancar european este supraîncărcat şi are nevoie de o consolidare semnificativă

Sectorul bancar european este supraîncărcat, are nevoie de o consolidare semnificativă şi trebuie să adopte măsuri pentru a-şi îmbunătăţi modelul de afaceri, a afirmat miercuri preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mie, 10 apr. 2019, 18:28
Mario Draghi: Sectorul bancar european este supraîncărcat şi are nevoie de o consolidare semnificativă

„Îmbunătăţirea modelului de afaceri poate fi realizată prin consolidare, iar necesitatea consolidării este semnificativă. Există o relaţie între mărimea unei instituţii şi capacitatea de a iniţia investiţiile necesare pentru a îmbunătăţi tehnologia şi pentru a fi competitiv, în special în cazul anumitor modele de afaceri”, a declarat şeful BCE.

Întrebat despre rolul de supervizor al BCE în fuziuni, Draghi a explicat că succesul unei tranzacţii depinde de mulţumirea acţionarilor şi de crearea unei entităţi de afaceri solide. BCE nu are preferinţe între fuziunile bancare transfrontaliere sau naţionale, a dat asigurări preşedintele Băncii Centrale Europene.

Acesta a adăugat că BCE va lua în considerare dacă menţinerea ratelor negative ale dobânzilor necesită atenuarea posibilelor efecte asupra intermedierii bancare.

„Avem nevoie de informaţii suplimentare pe care le vom obţine până în iunie”, a afirmat Draghi.

Staff-ul BCE studiază o rată ierarhizată a dobânzii, care ar da băncilor exceptări parţiale de la plata către BCE a taxei pentru lichidităţile în exces stocate la banca centrală. Un astfel de sistem, similar celui implementat în alte state, printre care Japonia şi Elveţia, ar face mai uşor pentru BCE să menţină ratele negative ale dobânzilor, limitând impactul asupra băncilor.

Draghi a explicat că este prea devreme pentru o decizie privind o rată ierarhizată a dobânzii.

Dezbaterea pe acest subiect i-a învrăjbit pe oficialii BCE. Unele comentarii de sprijin au venit din partea guvernatorului Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau, în timp ce omologul său olandez, Klaas Knot, şi-a exprimat scepticismul.

Draghi a declarat că la reuniunea de politică monetară de miercuri a existat consens în rândul membrilor Consiliul guvernatorilor privind necesitatea unor analize suplimentare.

Miercuri, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...