Mario Draghi spune că aderarea la zona euro face ţările mai bine guvernate

Economica.net
12 06. 2019
mario_draghi_world_economic_forum_2013_74085700

Cu prilejul unei conferinţe având ca temă Europa Centrală şi de Est organizată la Frankfurt, Mario Draghi a subliniat că principala provocare în regiunea CEE este obţinerea unei creşteri economice mai echilibrate. „Acest lucru va fi posibil doar dacă instituţiile interne şi guvernanţa vor fi îmbunătăţite” a apreciat preşedintele BCE.

„Ţările care au aderat la zona euro au continuat să îşi îmbunătăţească calitatea instituţiilor, în parte şi graţie procesului de aderare. În restul ţărilor membre UE din regiune, eforturile destinate îmbunătăţirii calităţii instituţiilor au fost mai amestecate în ultimii ani”, susţine Mario Draghi.

Entuziasmul pentru aderare la zona euro s-a risipit în regiunea Europei Centrale şi de Est, unele state precum Polonia şi Ungaria adoptând politici mai populiste în ultimii ani. Acest fenomen a generat îngrijorări că aceste state ar putea da înapoi de la normele democratice la trei decenii de la căderea comunismului.

Potrivit lui Mario Draghi, PIB-ul per capita în noile state membre ale UE din CEE a ajuns la 70% din media la nivelul Uniunii Europene, în timp ce în cazul ţărilor care au adoptat euro „PIB-ul per capita a crescut şi mai rapid ajungând la aproape 80% din media la nivelul UE”. Draghi a mai spus că Europa Centrală şi de Est a devenit deosebit de vulnerabilă la şocurile internaţionale precum tarifele vamale suplimentare pe autoturisme, care reprezintă aproape 30% din exporturile de produse manufacturate ale regiunii.