BCE susţine de multă vreme că, în pofida relansării economiei, inflaţia în zona euro este scăzută şi departe de a fi sustenabilă, ceea ce obligă BCE să menţină un nivel fără precedent de stimulente monetare, printre care achiziţionarea unor active în valoare de 2.300 miliarde euro şi menţinerea dobânzilor în teritoriul negativ.
‘Rămânem ferm convinşi că este nevoie în continuare de un nivel extraordinar de sprijin din partea politicii monetare. Presiunile asupra costurilor interne, în special din partea salariilor, sunt în continuare insuficiente pentru a sprijini o convergenţă durabilă şi sustenabilă a inflaţiei spre obiectivul nostru pe termen mediu’, a declarat Draghi cu ocazia unei audieri în comisia de afaceri economice şi monetare a Parlamentului European.
Draghi a subliniat că riscurile la adresa economiei zonei euro au continuat să se reducă iar BCE va fi în măsură, la şedinţa de politică monetară din 8 iunie, să îşi revizuiască prognozele de creştere şi inflaţie. ‘La şedinţa de politică monetară din luna iunie, consiliul guvernatorilor va primi o versiune revizuită a prognozelor staff-ului şi informaţii mai complete pe baza cărora să poată să îşi formuleze judecăţile cu privire la distribuţia riscurilor’, a spus Draghi.
Economia zonei euro a crescut timp de mai multe trimestre, ajungând la un avans de 1,7% în ritm anual în primul trimestru, cea mai bună performanţă din ultimul deceniu. În acelaşi timp, rata şomajului a scăzut iar încrederea companiilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.
Draghi şi ceilalţi membrii ai consiliului guvernatorilor BCE au recunoscut că relansarea economică se consolidează dar au făcut un apel la prudenţă când vine vorba de eliminarea stimulentelor monetare de teamă că o mişcare prea agresivă ar putea provoca turbulenţe pe piaţă.