”Am început în 2016, pe Amazon, cu o investiție de aproximativ 11.000 de dolari și un singur produs. Am ales sectorul produselor pentru bucătărie pentru că am plecat de la premisa că în orice casă se găsește un cuțit. Deși știm că piața este competitivă și sunt multe branduri care au deja vechime, noi am mizat pe faptul că vom atrage atenția clienților prin raportul calitate-preț și serviciile bune. Însă, în SUA o mare parte din operațiuni nu depindeau de noi și nu puteam să gestionăm toată activitatea corespunzător”, spune Marius Banga, într-un interviu pe care l-a acordat publicației noastre.
Afaceristul român putea să se ocupe de promovare și stocurile de marfă, însă nu avea avea o legătură directă cu clienții, așa cum își dorea. Mai mult, spune că apăreau frecvent erori în platformă pe care nu le putea gestiona și care nu depindeau de el. Așa că, în 2017 a decis să renunțe la Amazon și să mute toată activitatea în România, pe platforma eMAG.
”În România, am început direct pe eMAG Marketplace pentru că ne-am dat seama să este o platformă care oferă expunere suficientă, cu bugete reduse în ceea ce privește investițiile din partea noastră. Când am adus produsele în România și ne-am mutat activitatea aici, nu aveam lichidități, astfel că a trebuit să începem undeva unde investiția să nu însemne mai mult decât stocul de marfă. Așa că am decis să alegem eMAG Marketplace, unde plătești doar la tranzacție. Pentru noi a fost un real ajutor să ne listăm în Marketplace, unde bugetele de marketing nu erau necesare”, continuă fondatorul Maranc.
Magazinul are un furnizor principal, care asigură până la 95% din produsele pe care le comercializează. Produsele sunt realizate în funcție de cerințele Maranc, care are posibilitatea să aleagă materialul pentru fiecare componentă a cuțitului (mâner, lamă, ambalaj) și să spună producătorului cum își dorește să arate produsul finit.
Diferența de 5% de produse este asigurată de alți furnizori și, de cele mai multe ori, pentru produse precum accesorii, truse de bucătărie, huse etc..
”Pentru că avem o relație atât de apropiată cu furnizorii și ne realizează exact produsele pe care ni le dorim, la o calitate bună, rata de retur este de sub 0,5%. Mai mult, produsele noastre sunt testate pentru parametri de calitate precum duritatea metalului”, explică Marius Banga.
Antreprenorul a continuat să investească în afacerea sa și după listarea pe eMAG. Profitul obținut în urma vânzărilor a fost reinvestit pentru creșterea portofoliului de produse. Apoi, în 2019, a lansat și propriul site, cu o investiție inițială de 200.000 de lei. Acum, de aici vin aproximativ 85% din vânzări, iar 15% vin din marketplace.
”Am deschis site-ul în 2019, la doi ani după listarea în eMAG Marketplace și ne-am dorit ca atunci când îl lansăm să aducă un volum ridicat al vânzărilor. Activitatea pe eMAG era susținută și ne-a ajutat să avem o creștere liniară. De aceea, încă de când am lansat site-ul, am avut același număr de produse ca în eMAG Marketplace”.
Echipa Maranc a reușit să crească vizibilitatea și traficul pe site într-un timp scurt, cu ajutorul unor bugete mari de marketing și datorită raportului de calitate/preț al produselor. ”Pe termen lung, mizăm pe acest lucru, dar și pe servicii de calitate, garanție, campanii de fidelizare pentru clienți și altele”, spune fondatorul Maranc.
Ulterior, a crescut vizibilitatea brandului și prin colaborări cu bucătari, care au primit frecvent produse pentru testare pentru că, potrivit lui Banga, cel mai bun feedback este atunci când produsele sunt recomandate și clienții au încredere în ele. Acesta plănuiește să se extindă și prin HoReCa sau să vândă către clientul final prin carmangerii și băcănii din segmentul premium.
În prezent, magazinul are în medie, pe lună, aproximativ 600 de comenzi de pe site și până la 100 pe eMAG Marketplace.
Pe termen scurt, anul acesta, reprezentanții Maranc au în plan diversificarea gamei de oferte și lansarea unei categorii noi de produse, care să includă vase de gătit. ”Ne așteptăm la un impact bun pentru că avem deja o cerere mare pentru acest segment. Clienții noștri au comandat cam toată gama noastră de produse și vrem să venim cu extinderea acesteia, prin care să și respectăm promisiunea de calitate”.
Un alt plan vizează extinderea activitatății și pe plan internațional. Compania se află în curs de listare pe eMAG Ungaria și Bulgaria, dar vrea și să intre pe alte platforme care vând în alte țări decât România. ”Vom dezvolta și un site propriu care să ne ajute în acest sens”.
Momentan, compania nu deţine propriile magazine fizice, însă reprezentanţii Maranc au în plan deschiderea a două locaţii proprii – una în Iași și alta la București. Planul inițial era ca acestea să fie deschise în cursul acestui an, însă termenul a fost devansat cu un an din cauza fluctuațiilor din piață.
”Prin deschiderea acestor magazine fizice ne dorim să venim mai aproape de clienții noștri. Este o necesitate pe care am observat-o prin interacțiunea cu ei, respectiv nevoia de a vedea produsele. Avem multe cereri în acest sens pentru că cel mai bun feedback vine din testarea produselor. În prezent, soluția pe care o putem oferi clienților este să comande produsul și să îl testeze 30 de zile, timp în care, pentru oricine dorește, returul este gratuit, iar în maximum 48 de ore îi sunt restituiți banii”, spune antreprenorul.
Primul magazin urmează să fie inaugurat în Palas Mall din Iași, un loc cu trafic ridicat, iar al doilea punct va fi în București, cel mai probabil tot într-o zonă puternic tranzitată.
În timpul pandemiei, ba chiar vânzările au crescut cu 10% în 2020, anul în care majoritatea oamenilor a petrecut mai mult timp acasă. Și, deși, în industria HoReCa efectele pandemiei au fost resimțite mai puternic, Maranc nu a întâmpinat dificultăți pentru că încă nu avea o rețea foarte bine pusă la punct în acest domeniu. Acest lucru s-a întamplat anul trecut.
”Abia din 2021 am început să fim mai activi și să mergem la evenimente sau târguri, în măsura în care a fost posibil și chiar să încheiem noi colaborări cu actori din industrie. Pentru noi, HoReCa este o piață bună, dar încă se resimt efectele pandemiei”, explică Marius Banga.
Cel mai bine vândute produse sunt cele din categoria „Cuțitul bucătarului”, respectiv cuțitele din oțel german, dar ca volum de încasări, cele din oțel de damasc au rezultate mai bune. De asemenea, odată cu pandemia a crescut numărul de comenzi din zonele rurale. Prețul produselor variază între 120 de lei și 1.200 de lei.
”Deși noi am pornit la drum cu ideea unui coș mediu de până la 200 de lei, avem surpriza că tot mai mulți consumatori aleg produsele premium și avem comenzi de peste 500 de lei. Mulți consumatori aleg pentru acasă, de exemplu, cuțitele de damasc, care, în general, sunt realizate pentru utilizare profesională.
Ce am putut observa în perioada pandemiei a fost și că au început să vină comenzi din mediul rural, unde chiar am înregistrat o creștere. Oamenii au făcut mai multe achiziții online și s-au diversificat zonele de unde am primit comenzi”, spune antreprenorul.
Una dintre dificultățile întâmpinate de Marius Banga a fost găsirea unor parteneri de încredere care să susțină creșterea afacerii. Așa că un sfat pe care acesta l-ar da unui antreprenor la început de drum în domeniul comerțului online este să înceapă cu listarea într-un Marketplace deoarece un site propriu implică foarte multe resurse.
”Pentru o afacere aflată la început, recomand listarea pe o platformă de tip Marketplace, iar din punctul meu de vedere eMAG este de preferat. Cred că o astfel de listare aduce doar beneficii, prin expunerea către o bază importantă de clienți care au deja încredere în brand, fără să fie nevoie de costuri ridicate. Un site propriu implică mai multe resurse, inclusiv colaborarea cu specialiști din diverse domenii care să susțină creșterea afacerii. Pentru noi, a fost dificil să găsim parteneri de încredere.”
În 2020, Maranc a înregistrat o cifră de afaceri de 3 milioane de lei, în creștere de la 800.000 de lei cât a obținut în 2019. Anul trecut, a închis cu 4,6 milioane de lei, mai mult cu aproximativ 50%, iar pentru anul acesta țintește o creștere de până la 6 milioane de lei.