Marius Ghenea: România are al doilea cel mai dezvoltat ecosistem al startup-urilor tech din regiune, însă are insuficiente fonduri de investiţii
„În momentul de faţă, România, după Polonia, este cea mai dezvoltată ţară din regiune în ceea ce priveşte ecosistemul startup-urilor de tehnologie, dar există în continuare un potenţial foarte mare pentru tech. Acest lucru este ajutat pe de o parte de multipolaritatea românească, adică avem Bucureştiul, Clujul care se dezvoltă foarte frumos, la fel Timişoara sau Iaşi. Dar, în acelaşi timp face şi dificilă colaboarea între diverşii poli ai ecosistemului. Un pic acelaşi lucru se întâmplă şi cu Polonia, unde Varşovia, Cracovia, Katovice, Gdansk sunt centre importante, deci şi ei au aceaşi situaţie de multipolaritate”, a spus Ghenea.
El a adăugat că, totuşi, în privința ecosistemului investițional, suntem semnificativ în urma altor țări.
„Investițional, din păcate, suntem semnificativ în urma altor țări care sunt mai puţin dezvoltate din perspectiva ecosistemului de startup. Spre exemplu, Ungaria faţă de România are mult mai multe fonduri şi mai multe sume alocate în zona de early stage. Acolo există prea multe fonduri poate, pe când în România încă sunt mai puşine fonduri şi ca volum al sumelor implicate şi ca număr de fonduri. Aş spune că nu sunt suficiente fonduri de investiţii şi ar trebui să se dezvolte în continuare”, a explicat Marius Ghenea.
Ghenea consideră că oportunitățile de investiții în piața start-up-urilor tech din România s-au înmulțit în ultimii ani, iar pandemia de COVID-19 a avut adesea un efect pozitiv asupra acestora.
„Tehnologiile care se bazează pe munca de acasă, livrări sau e-commerce, de exemplu, sau market place-uri au acum o șansă mai bună de monetizare. Astfel de companii au fost ferite de probleme mari şi scăderi de cifre de afaceri, fie au fost un pic avantajate. Sunt afaceri stimulate de pandemie și care cred că vom rămâne în trend și după rezolvarea pandemiei. Sunt mai multe oportunități de investiție acum decât erau înainte”, spune șeful Catalyst România.
În ceea ce priveşte mentalitatea antreprenorilor români, Ghenea a spus că aceasta s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, oamenii de afaceri fiind acum mai deschişi către investiţii prin fonduri.
„Dorinţa sau interesul antreprenorilor de a fi finanţaţi prin capital, cred ca aici lucrurile s-au schimbat foarte bine ăn ultimii ani. Dacă în urmă cu 5-6 ani erau foarte mulţi antreprenori care încă spuneau că nu doresc să ia capital din altă parte şi vor să se dezvolte numai pe forţele proprii. Acum, din ce în ce mai mulţi antreprenori înţeleg care este valoarea acestui capital. Dovadă stau succesele recente pe zona de equity funding, cum ar fi SeedBlink”.
Încă un fond dedicat investițiilor în tehnologie
Fondul de investiții Catalyst România, susținut de 3TS Capital Partners, a lansat miercuri cel de-al doilea fond al său destinat finanțării companiilor din tehnologie, media și telecom, după finalizarea primei runde de capitalizare. Fondul, care urmărește să strângă 40-50 milioane de euro, a fost înființat ca urmare a apelului pentru expresii de interes lansat de Fondul European de Investiții (FEI) către echipele de management de a investi resurse financiare provenite din Resurse Rambursate JEREMIE, din programul InnovFin Equity al UE și în urma unei participării consistente din partea investitorilor privați.
Catalyst România Fund II va continua să vizeze companiile de tehnologie care au deja un istoric de produse lansate pe piață și echipe de management cu experiență. În perioada inițială de investiții, noul fond va investi între 1-3 milioane euro într-un număr de 16 companii românești, cu scopul de a le sprijini obiectivele de creștere și extindere internațională. Catalyst va facilita de asemenea accesul acestor companii la know-how, resurse, parteneri de afaceri și investitori din Europa, SUA şi Asia.
Având în vedere că beneficiază de surse diverse de capitalizare care completeaza finanțarea FEI, politica de investiții permite fondului să identifice oportunități de investiții și în alte țări din Europa de Est sau de pe glob, atâta timp cât entitățile vizate înregistrează activități economice în România, fie prin operațiuni locale, fie prin echipe de dezvoltare sau vânzări.
Primul Fond a investit in ultimii ani peste 12 milioane de euro în 10 companii cunoscute de tehnologie din România, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch, Avocatnet.ro, SmartBill, Green Horse Games şi OmniConvert.