Marius Sîiulescu, director general Romsilva: Anul 2024, dificil pentru Romsilva

17 12. 2024
BOSNIA-FORESTRY-LOGGING-ENVIRONMENT
Bosnian woodcutter Nebojsa Neskic prepares tree for transportation after cutting it near the northwestern Bosnian village of Suhaca, 6 June 2005. Bosnia, still struggling to rebuild its war-shattered economy, has turned towards frantic exploitation of forests, while experts warn it could have irreparable consequences for the country's environment. Bosnia has the fourth largest forest reserve in Europe and some 45 percent of its territory is covered with forests, while timber tops the list of a few products that this Balkans country is exporting. However, Bosnia exports mostly raw wood, instead of manufactured furniture which would create a much higher profit and the industry is slow to move from the deadlock that was put into during the country's 1992-1995 war. Official figures show that some five million cubic meters are cut per year, but the problem is that there is a lot of illegal logging. In Bosnia there are some 1,800 private sawmills, only a third of which are legal. AFP PHOTO STRINGER

„2024 a fost un an dificil, după cum probabil ştiţi, criza lemnului a început de la jumătatea anului 2023, a continuat pe parcursul întregului an 2024 şi se pare că va continua şi în anul 2025. Cu toate acestea, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi-a realizat în proporţie de peste 80-90% toţi indicatorii tehnico-financiari pe care şi i-a prognozat în bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2024. Masa lemnului este în momentul de faţă căzută în totalitate datorită conflictelor care sunt la nivel mondial. Şi aici vorbim despre conflictul din Ucraina, dar şi de conflictul din Orientul Mijlociu. Problemele deosebite pe care le-am întâmpinat au fost în valorificarea sortimentelor din speciile foioase şi în special din specia fag. Pe lângă cele două conflicte se mai adaugă şi embargoul impus Republicii Populare Chineze”, a precizat directorul general al Romsilva.

Deşi piaţa lemnului a consemnat în 2024 o scădere permanentă a preţului de vânzare a materialului lemnos, diferenţele fiind şi de 60 -70 de lei/mc faţă de preţul de adjudecare din aceeaşi perioadă a anului 2023, şeful Romsilva susţine că va încheia anul pe profit.

„Veniturile totale vor fi undeva la 3,6 miliarde de lei, cifra de afaceri la 3,1 miliarde lei, iar profitul brut, cu toate că a fost un an foarte dificil, în care piaţa lemnului, vă spun sincer, faţă de anul 2023 a cunoscut o scădere permanentă a preţului de vânzare a materialului lemnos, avem diferenţe poate chiar şi de 60-70 lei faţă de preţul de adjudecare în aceeaşi perioadă a anului 2023, noi opinăm că la sfârşitul anului 2024, Romsilva va termina pe profit, undeva peste 80 de milioane de lei”, a subliniat Marius-Dan Sîiulescu.

În prezent, în cadrul direcţiilor silvice se desfăşoară licitaţiile principale pentru producţia anului 2025, iar preţul mediu de adjudecare în comparaţie cu producţia anului 2024 este mai mic cu 16-17%.

„Încă nu sunt realizate licitaţiile în toate direcţiile, avem însă mai mult de jumătate în care s-au realizat licitaţiile principale, dar vă pot spune că preţul mediu de adjudecare pentru producţia anului 2025, în comparaţie cu preţul mediu de adjudecare pentru producţia anului 2024, este mai mic cu 16-17%. Merge însă foarte bine piaţa lemnului de răşinoase. Noi sperăm să-şi revină şi piaţa fagului, adică sperăm să se oprească cât mai repede cele două conflicte. Sunt semnale slabe în piaţă, însă spre trimestrul doi ar urma o uşoară revigorare a pieţei masei lemnoase. Speranţa moare ultima, dar în acelaşi timp gândim o serie de măsuri astfel încât Regia Naţională a Pădurilor să funcţioneze în parametrii normali”, a adăugat directorul general al regiei.

Romsilva şi-a propus pentru anul 2024 să exploateze din pădurile statului puţin peste 9 milioane mc, iar până în prezent a recoltat în jur de 8,228 milioane mc.

„La 11 luni avem exploataţi peste 8,22 milioane metri cubi, iar ca formă de valorificare avem în jur 4,44 milioane metri cubi masă lemnoasă vândută pe picior şi 3,81 milioane metri cubi ca lemn fasonat. Probabil observaţi că este o uşoară diferenţă între cele două cantităţi. Principala cauză ar fi aceea că la masa lemnoasă fasonată, deşi am scos în cantităţi impresionante, valorificarea nu a fost la standardul la care ne-am fi aşteptat noi şi în momentul de faţă încă mai avem în diverse depozite permanente sau depozite primare o cantitate însemnată de masă lemnoasă, care va fi valorificată la licitaţiile care urmează”, a afirmat Sîiulescu.

Potrivit datelor Romsilva, din cei 3.812.500 metri cubi exploataţi prin forţe proprii sau cu agenţi economici atestaţi, prin contracte de prestări servicii, s-au valorificat 3.581.496 metri cubi, adică 94%, diferenţa regăsindu-se în proceduri de vânzare a masei lemnoase. Faţă pe perioada similară a anului trecut, se observă o uşoară creştere a volumului vândut ca lemn fasonat, de 48.839 metri cubi.

Preţul mediu al lemnului fasonat, pentru sortimentele destinate industrializării, obţinut în urma licitaţiilor electronice, a fost de 405 lei/mc, fără TVA. Valorificarea lemnului fasonat s-a realizat din cele 290 de depozite permanente şi alte sute de depozite temporare, unde specialiştii sortează lemnul, fiecare piesă primind destinaţia industrială adecvată.

De asemenea, din volumul total de 5.137.000 metri cubi de lemn adjudecat de operatorii economici ca lemn pe picior, la un preţ mediu de 246,04 lei pe metru cub, fără TVA, au fost recoltaţi în primele 11 luni un volum de 4.416.000 metri cubi.

„Tot lemnul valorificat de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva către agenţii economici, fasonat sau pe picior, a fost vândut prin intermediul unei platforme electronice de licitaţii, un sistem care asigură transparenţa, acces echitabil şi nelimitat al participanţilor şi condiţii de concurenţialitate”, arată Romsilva.

Pentru anul viitor, RNP – Romsilva are un program de recoltare, din pădurile proprietatea publică a statului, de 9 milioane de metri cubi, din care 4,48 milioane metri cubi ca lemn fasonat şi 4,52 milioane metri cubi ca lemn pe picior.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, însemnând 48% din pădurile ţării şi asigură servicii silvice, în baza contractelor, pentru circa un milion hectare de păduri deţinute de alţi proprietari. Toate pădurile în proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale.