Mark Gitenstein şi Sorin Mîndruţescu au fost aleşi în Comitetul Reprezentanţilor de la FP

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) i-au ales în Comitetul Reprezentanţilor pe fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein şi pe directorul general al Oracle, Sorin Mîndruţescu.
Economica.net - joi, 25 apr. 2013, 13:40
Mark Gitenstein şi Sorin Mîndruţescu au fost aleşi în Comitetul Reprezentanţilor de la FP

Şeful Oracle a candidat pentru nou mandat, iar Gitenstein urmează să preia poziţia rămasă vacantă după demisia lui Cristian Buşu, fost consilier al lui Emil Boc. Mandatul lui Buşu urma să expire pe 29 septembrie.

Gitenstein a fost propus de fondul de investiţii Emerging Markets Country Fund, iar Mîndruţescu a fost susţinut de Corin Ioan Trandafir, acţionar şi avocat al moştenitorilor Malaxa şi Ausnit, cei mai mari acţionari persoane fizice ai FP.

Gitenstein este avocat de profesie şi a fost ambasador al SUA la Bucureşti timp de peste trei ani. El şi-a încheiat mandatul în luna decembrie a anului trecut şi s-a întors în Statele Unite ale Americii.

Comitetul Reprezentanţilor este format din cinci membri, iar ceilalţi trei în funcţie sunt reprezentanţi ai celor mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea. Cel mai mare acţionar al FP, Elliottt Associates, este reprezentat de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi de Piotr Rymaszewski, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Octava NFI din Polonia.

City of London, al doilea cel mai mare acţionar al Fondului, este reprezentat în Comitet de Julian Rupert Francis Healy.

Comitetul Reprezentanţilor supraveghează activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat şi solicitarea Franklin Templeton pentru o nouă prelungire a mandatului acordat pentru listarea secundară a FP la bursa de la Varşovia, de această dată termenul limită fiind stabilit pentru finele anului.

Solicitarea unei noi prelungiri a mandatului pentru listarea pe piaţa poloneză vine în condiţiile în care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu a definitivat încă reglementările care să permită o conexiune între Depozitarul Central de la Bucureşti şi instituţia similară de la Varşovia. Ulterior, reglementările trebuie aprobate şi de Banca Naţională a României.

Listarea secundară era preconizată până la finele anului trecut, însă termenul limită a fost prelungit în luna noiembrie până pe 30 iunie.

O altă decizie AGA vizează distribuirea unui dividend brut de 0,0408 lei/acţiune din profitul de anul trecut, cu 5,9% peste cel acordat în 2012. Astfel, Fondul va acorda dividende în valoare cumulată de 562,1 milioane lei.

Propunerea de dividend a fost anunţată de Franklin Templeton încă de la jumătatea lunii februarie, când au fost prezentate rezultatele financiare preliminate înregistrate anul trecut de Fondul Proprietatea.

Fondul a obţinut anul trecut un profit net de 567 milioane lei, în creştere cu 4,2% faţă de rezultatul obţinut în anul precedent, de 543,82 milioane lei.

AGA a aprobat şi creşterea remuneraţiei brute a membrilor Comitetului Reprezentanţilor de la 9.000 de lei la 15.000 de lei şi unele modificări la statutul FP, unele dintre acestea fiind propuse de fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului.

Elliott Associates a propus unele modificări astfel încât procedura de înlocuire a administratorului unic să fie mai clară în momentul în care îi va expira mandatul.

Acţionarii au fost de acord cu propunerile înaintate de Elliott, astfel că mandatul administratorului nu va mai fi reînnoit automat, ci se va organiza AGA cu cel puţin şase luni înainte de expirarea mandatului lui Templeton. Mandatul Templeton expira pe 29 septembrie 2014.

Adminstratorul va putea fi revocat doar cu majoritatea voturilor, dintr-o prezenţă de minim o pătrime din voturi. În prezent, această decizie este adoptată cu voturile a două treimi din acţionarii prezenţi la AGA.

Pentru selecţia unui nou administrator va fi organizată o licitaţie internaţională de către Comitetul Reprezentanţilor, care va face selecţia.

De asemenea, acţionarii au aprobat din nou reducerea capitalului social cu 240,3 milioane de lei, la 13,538 miliarde lei, ca urmare a anulării unor acţiuni răscumpărate în 2011.

Acţionarii au reaprobat şi ratificat din nou toate hotărârile luate în adunările generale care au avut loc începând din 6 septembrie 2010 şi până pe 24 aprilie 2013, inclusiv decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator al Fondului Proprietatea.

În schimb,acţionarii nu au fost de acord cu introducerea votului cumultiv la alegerea Comitetului Reprezentanţilor.

Managerul FP, Greg Konieczny, a menţionat joi într-o conferinţă de presă că este „aproape 100% sigur” că în acest an Fondul va vinde unele acţiuni din portofoliu.

„Lucrăm la mai multe tranzacţii şi sigur portofoliu nu va mai arăta la fel până la finele anului(…) Am avansat în unele tranzacţii, durează să le pregăteşi. Sunt aproape 100% sigur că vom avea unele tranzacţii”, a spus Konieczny.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine aproximativ 18% din acţiuni. Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care are 9,69% din acţiunile Fondului.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în creştere cu 0,23%, la 0,66 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 9,09 miliarde lei (2,09 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen ar fi semnat un acord după circa o săptămână de discuții, perioadă în care se părea că cele două părți sunt despărțite de diferențe ireconciliabile....
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca, construită în perioada interbelică, este acum scoasă la vânzare. Clădirea ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” Update
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” ...
Porr a excavat 1.000 metri și în galeria "Alina" a primului tunel de pe traseul A1 Sibiu - Pitești, potrivit unei imagini ...
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui sat ucrainean din apropierea oraşului Kurahove, o zonă din estul Ucrainei ...