Mark Gray: Raportul MCV pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la "începutul anului 2014", a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 11:50
Mark Gray: Raportul MCV pentru România va fi publicat la

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

Întrebat de sesizarea ActiveWatch şi a Asociaţiei pentru Monitorizarea Justiţiei privind situaţia de la DNA, oficialul european a precizat că următorul raport MCV va aborda şi acest subiect.

„Nu sunt la curent cu această scrisoare. Dar ştiu că CE a primit o serie sesizări de la organizaţiile non-guvernamentale privind situaţia DNA din România din ultimele zile, provocată de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (…) Comisia nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeană va aborda, cu siguranţă, situaţia de la DNA în următorul raport, care va fi publicat la începutul anului viitor”, a spus purtătorul de cuvânt.

Totodată, Mark Gray a reamintit importanţa DNA în îndeplinirea obiectivelor trasate României în cadrul MCV.

„În toate rapoartele sale, Comisia Europeană a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente instituţii care au permis României să progreseze în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic în ceea ce priveşte independenţa şi obiectivitatea”, a mai spus Gray.

ActiveWatch şi Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei (AMJ) au sesizat Comisia Europeană în legătură cu declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la Lucian Papici, dar şi la alţi magistraţi implicaţi în dosarul „Referendumului”, reclamându-le ca „atacuri la adresa independenţei justiţiei”.

ActiveWatch şi AMJ s-au adresat preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding, comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi secretarului general al CE, Catherine Day.

Cele două organizaţii susţin, în scrisoarea trimisă reprezentanţilor CE, că ultimele declaraţii publice ale prim-ministrului Victor Ponta „aduc o gravă atingere bunului mers al justiţiei în România”.

Astfel, potrivit acestora, într-un interviu acordat unui post de televiziune în 2 octombrie, premierul şi-a exprimat opinia cu privire la activitatea fostului şef al Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Lucian Papici, pe care l-a acuzat că ar fi făcut „dosare politice” şi că „e un procuror băsist”, declaraţiile fiind făcute în contextul revocării lui Papici din funcţia de conducere la DNA, înainte de expirarea mandatului care îi fusese prelungit, cu o săptămână în urmă, până în decembrie 2013.

Procurorul Lucian Papici a instrumentalizat şi finalizat săptămâna trecută dosarul în care „colegul de partid al lui Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, este cercetat pentru fraude electorale (dosarul «Referendumului»)”, arată ONG-urile.

„Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el… Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, citează cele două ONG-uri declaraţia făcută în 2 octombrie de Victor Ponta la RTV, în scrisoarea către CE.

Cele două organizaţii apreciază că „afirmaţiile, cu caracter personal, referitoare la fostul şef al Secţiei I din cadrul DNA” vin pe fondul declaraţiilor făcute de prim-ministrul Victor Ponta, privind acelaşi dosar, în data de 16 mai: „Nu vreau să mai văd, ca anul trecut, scene din anii ’50, cu procurori din vacanţă care cercetează oameni de la ţară”.

„Declaraţiile prim-ministrului ridică astfel serioase semne de întrebare cu privire la motivaţia revocării din funcţie a domnului procuror Papici şi reprezintă un semnal de ameninţare la adresa procurorilor care instrumentează dosare ce vizează înalţi oficiali guvernamentali sau politicieni de prim rang. Chiar şi în condiţiile în care procurorii funcţionează într-un sistem de subordonare ierarhică faţă de procurii generali şi de Ministrul de Justiţie, imixitiunea pe care domnul Victor Ponta a realizat-o prin declaraţiile sale în activitatea procurorilor depăşeşte cadrul legal existent”, susţin ActiveWatch şi AMJ.

Totodată, consideră acestea, faptul că declaraţia a fost făcută în legătură cu revocarea unui procuror dintr-o importantă funcţie de conducere a DNA, procuror care a instrumentat dosarul unui coleg de partid şi guvernare al premierului Ponta, „poate fi înţeles ca mesaj de intimidare adresat întregului corp de procurori”.

ONG-urile mai amintesc şi de declaraţia lui Victor Ponta din 7 octombrie referitoare la soluţionarea dosarului lui Liviu Dragnea: „Sunt convins că judecătorii vor infirma aceste acuzaţii 100% politice, care nu mă surprind, pentru că mi le-a spus Traian Băsescu în mod direct, mie, mi-a spus, cred că a zis-o şi în public – trebuie să plătiţi pentru că aţi vrut să mă suspendaţi”.

„Victor Ponta, în calitate de şef al Guvernului, se antepronunţă cu privire la soluţionarea în instanţă a dosarului transmitând un avertisment indirect la adresa magistraţilor ce urmează să judece dosare de corupţie în care sunt investigaţi demnitari”, arată ONG-urile în scrisoarea către CE.

Organizaţiile neguvernamentale mai spun că declaraţiile premierului sunt „de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar şi să decredibilizeze instituţia DNA” şi că astfel de „derapaje de natură sistematică în discursul public al politicienilor români nu fac decât să afecteze iremediabil şi pe un timp îndelungat un sistem juridic aflat în plin proces de reformare, care rămâne încă vulnerabil în faţa presiunilor politice şi care nu şi-a dobândit încă independenţa totală faţă de mediul politic”.

Astfel, ONG-urile semnatare solicită reprezentanţilor CE să folosească toate pârghiile de care dispun „pentru a determina politicienii României aflaţi la guvernare să înceteze subminarea statului de drept”.

Te-ar mai putea interesa și
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții de conducere în cadrul unor societăți precum ALGORITHM CONSTRUCTII S3......
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea ...
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor pentru ...
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/hectar (ha) în anul 2023, cel mai scăzut ...