Gigantul sud-coreean acoperă în România un portofoliu larg din piaţa electro-IT, în frunte cu cel al telefoanelor mobile, dar şi tablete, laptopuri, televizoare şi electrocasnice mici şi mari.
Întrebat de ECONOMICA.NET despre diferenţele de obiceiuri de consum între ţările est-europene faţă de cele occidentale, Norton a spus că aceastea diferă de la caz la caz „în funcție de țară și de nivelul general de dezvoltare economică”.
„Sunt norocos să lucrez cu toți colegii noștri europeni și să vizitez toate aceste țări (…) Cu siguranță, am văzut în ultimii ani o creștere destul de puternică din Europa de Est pe segmetele de produse premium și flagship. Aceasta este o tendință pe care am observat-o. Cu siguranță, mixul este mai mult spre capătul inferior dacă mă uit la întregul portofoliu”, a explicat oficialul Samsung.
Despre România, Mark Notton spune că are o piaţă de smartphone-uri robustă care continuă să crească an de an.
„În România, piața este cu adevărat robustă și pare să crească destul de mult, mai ales pe măsură ce urcă spre vârful gamei. Iar performanța business-ului nostru este foarte puternică”.
Potrivit lui Notton, tendinţele pieţelor europene din ultimele patru – cinci luni au fost influenţate de reacţia guvernelor la pandemie, precum şi de nivelul de dezvoltare al comerţului online.
„Unele țări care sunt mai puțin dezvoltate pe partea de online, chiar și în locuri precum Italia, probabil că nu sunt la fel de bine dezvoltate ca unele precum Spania, Franța sau Marea Britanie. Deci, cred că este foarte important să ai această adaptabilitate și infrastructură (…) Cred că ceea ce ne-au arătat ultimele șase luni au fost mijloacele prin care poţi fi mai adaptabili și mai concentraţi pe digital. Ţările și companiile care pot face aceasţă mutare vor avea o mai bună rezistență în viitor”, a povestit Mark Notton.
Anul trecut, afacerile Samsung Electronics au avansat cu 10% faţă de 2018, la 5,07 miliarde de lei, şi aproape dublu faţă de 2014. Profitul a ajuns în 2019 la 123,84 milioane de lei, în creştere cu aproape 28% faţă de anul precedent.