NATO asistă Finlanda şi Estonia în investigaţiile lor privind un posibil sabotaj, a declarat separat pentru agenţia germană de presă un purtător de cuvânt al alianţei.
Stubb a declarat că ţara sa şi Estonia au cerut împreună Alianţei NATO să îşi consolideze prezenţa ca răspuns la situaţie.
Transportul de electricitate prin Estlink 2 între cele două state riverane a fost întrerupt miercuri.
Suspectând un sabotaj, autorităţile finlandeze au reţinut petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, a cărui ancoră ar fi putut fi folosită pentru a provoca avarii la cablu.
Potrivit UE, nava face parte din aşa-numita flotă rusă din umbră: petroliere şi alte nave de marfă pe care Rusia le utilizează pentru a eluda sancţiunile privind transportul de petrol, de exemplu.
Operatorii de reţea au estimat iniţial că reparaţiile la cablul lung de 170 de kilometri ar putea dura câteva luni. Cu toate acestea, autorităţile estoniene şi finlandeze nu anticipează niciun impact major asupra consumatorilor.
Recent au fost raportate şi alte perturbări ale cablurilor de comunicaţii din Marea Baltică. Potrivit radiodifuzorului finlandez Yle, trei dintre acestea circulă între Finlanda şi Estonia şi unul între Finlanda şi Germania. Investigaţiile cu privire la aceste incidente sunt în curs.
Între timp, anchetatorii finlandezi intenţionează să examineze fundul mării. Membrii echipajului navei Eagle S sunt, de asemenea, interogaţi şi au fost colectate materiale de la bordul navei, a declarat poliţia. De asemenea, vameşii au confiscat încărcătura de combustibil a navei.
Stubb a declarat că nu doreşte să tragă concluzii pripite. Dar dacă s-ar putea dovedi în mod clar că a fost vorba de sabotaj şi că în spatele acestuia s-a aflat un actor de stat, cu siguranţă ar fi investigat, a adăugat el.
Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat, de asemenea, că părţile vor aştepta rezultatul investigaţiilor privind daunele.
„Dar sarcina noastră este să trimitem imediat un mesaj clar că suntem pregătiţi să protejăm conexiunile dintre Estonia şi Finlanda, chiar prin mijloace militare dacă este necesar”, a declarat Pevkur într-un comunicat al ministerului.
„Am decis să ne trimitem marina în apropierea Estlink 1 pentru a apăra şi a securiza conexiunea noastră energetică cu Finlanda”, a scris el separat vineri pe X.
Măsura a fost convenită cu şeful forţelor armate estoniene, Andrus Merilo, şi ar asigura că legătura va rămâne intactă şi operaţională, a declarat Pevkur la radioul estonian.
În mai multe ţări de la Marea Baltică există o vigilenţă sporită faţă de posibile sabotaje, ca urmare a recentelor defecţiuni şi întreruperi ale cablurilor electrice, conductelor de gaze şi legăturilor de telecomunicaţii.