Mark Zuckerberg face apel la adoptarea unor noi reglementări globale în domeniul internetului

Internetul are nevoie de noi reglementări pentru a combate propagarea discursului urii, pentru protejarea confidenţialităţii şi a informaţiilor, precum şi pentru a preveni amestecul în procesul electoral, a precizat duminică Mark Zuckerberg, cofondatorul şi directorul executiv al Facebook, potrivit DPA, săune Agerpres.
Economica.net - Dum, 31 mart. 2019, 11:20
Mark Zuckerberg face apel la adoptarea unor noi reglementări globale în domeniul internetului

Într-un editorial publicat în Washington Post, Zuckerberg a spus că guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să joace ”un rol mai activ”. „Tehnologia este o parte importantă din viaţa noastră, iar companii precum Facebook au responsabilităţi imense”, a scris antreprenorul.

„În fiecare zi decidem care anume discurs este dăunător, ce anume constituie reclamă electorală şi cum să prevenim atacurile cibernetice elaborate.” „Aceste lucruri sunt importante pentru a menţine siguranţa comunităţii noastre. Dacă ar fi să o luăm de la început, nu am cere companiilor să ia singure aceste decizii”. Potrivit lui Zuckerberg, sunt necesare reglementări în patru domenii: ”conţinut periculos, integritatea procesului electoral, confidenţialitatea şi portabilitatea datelor”.

Facebook a fost intens criticată luna aceasta după atentatele asupra două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, când atacatorul a transmis în direct pe reţeaua de socializare desfăşurarea evenimentelor.

Reţeaua a mai fost, de asemenea, dur criticată pentru că a permis propagandei ruse să posteze reclame în scopul influenţării alegerilor prezidenţiale din 2016 în SUA, precum şi în scandalul colectării datelor de către compania Cambridge Analytica.

Miercuri, gigantul de internet a spus că va interzice pe platformele sale conţinutul care promovează ”naţionalismul şi separatismul alb”, iar joi, a anunţat introducerea unor reguli mai stricte în ceea ce priveşte publicitatea înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai.

„Legiuitorii îmi spun deseori că deţinem prea multă putere asupra discursului şi, ca să fiu sincer, sunt de acord”, a scris Zuckerberg duminică.

Antreprenorul a mai spus că ”Facebook nu ar trebui să ia de una singură atât de multe decizii importante asupra discursului” şi, ca atare, a creat un organism independent prin care oamenii să-i poată contesta deciziile.

Acesta a mai precizat că lucrează împreună cu guvernele, inclusiv cu Franţa, pentru a asigura eficacitatea sistemelor sale de revizuire a conţinuturilor.

Toate companiile din domeniul internetului ar trebui să elaboreze un raport trimestrial referitor la succesul în îndepărtarea conţinutului nociv şi ar trebui adoptată legislaţie nouă pentru protejarea procesului electoral.

Zuckerberg s-a referit şi la Regulamentul General Privind Protecţia Datelor (GDPR) adoptat anul trecut în Uniunea Europeană şi a sugerat că SUA şi alte state ar trebui să adopte reglementări similare.

„Cred că un cadru global comun – mai degrabă decât reglementări care variază de la stat la stat – vor reprezenta garanţia că internetul nu va deveni fragmentat, antreprenorii pot dezvolta produse utile tuturor, iar toată lumea beneficiază de acceaşi protecţie”, a mai scris cofondatorul Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Lună de foc la Transporturi: Proiecte de autostradă de până la 34,5 miliarde de lei își așteaptă constructorii în ianuarie
Lună de foc la Transporturi: Proiecte de autostradă de până la 34,5 miliarde de lei își așteaptă constructorii în ...
Cele două companii de autostrăzi ale statului încep 2025 în forță, cu licitații de până la 34,5 miliarde de lei pentru care așteaptă oferte până la finalul lunii ianuarie. Dacă nu vor......
Lenovo a prezentat la CES 2025 noile laptopuri bazate pe inteligență artificială ThinkPad X9 Aura Edition și ThinkBook Plus Gen 6, destinate segmentului business
Lenovo a prezentat la CES 2025 noile laptopuri bazate pe inteligență artificială ThinkPad X9 Aura Edition și ThinkBook ...
Compania Lenovo a prezentat zilele acestea la CES 2025 din Las Vegas o gamă de soluții pentru segmentul business bazate ...
Bulgaria, pe locul 50 în topul realizat de New York Times al celor 52 de destinații care merită vizitate în 2025
Bulgaria, pe locul 50 în topul realizat de New York Times al celor 52 de destinații care merită vizitate în 2025
Bulgaria a fost inclusă pe locul 50 în topul realizat de publicaţia New York Times al celor 52 de destinaţii pe care ...
UGIR: Guvernul trebuie să-şi menţină participațiile în domeniile strategice și chiar să recupereze din cele cedate acolo unde există posibilitatea
UGIR: Guvernul trebuie să-şi menţină participațiile în domeniile strategice și chiar să recupereze din cele cedate ...
Guvernul trebuie să-şi menţină sau să-şi asigure prioritar participaţiile strategice ca acţionar unic sau majoritar ...