Marketplace-ul cu haine second-hand Vinted, cel mai mare din Europa, intră în România

22 05. 2023
vinted

Vinted, primul unicorn de tehnologie din Lituania, a intrat recent pe piața locală, a 19-a din portofoliul companiei, potrivit unui anunț al lui Sebastiaan Lemmens, directorul de strategie al Vinted și fost director general OLX România, Portugalia, Bulgaria și Bosnia.

„Tocmai am lansat Vinted pe cea de-a 19-a piață: România. Suntem foarte entuziasmați să ne continuăm creșterea și să ajutăm tot mai mulți oameni să vândă și să cumpere cu ușurință modă de ocazie”, a declarat acesta pe o rețea profesională.

Vinted oferă practic o piață online, fără a se implica în tranzacțiile între utilizatori. În schimb, contra unei taxe de 0,7 lei la care se adaugă 5 % din prețul articolului, oferă cumpărătorilor anumite elemente de siguranță – plăți sigure, posibilitatea de rambursare (dacă articolul nu sosește, dacă ajunge deteriorat sau este neconform cu descrierea) sau asistență.

Compania este prezentă și pe piețe precum: Suedia, Germania, Franța,  Slovacia, Ungaria, SUA și Canada și are 80 de milioane de membri înregistrați în Europa și America de Nord. Potrivit datelor companiei, Vinted are un număr mediu de 37,4 milioane de clienți în platformă, la nivel european.

Cum vinzi sau cumperi de pe Vinted

Pentru a vinde sau cumpăra, utilizatorii trebuie să descarce gratuit aplicația Vinted, să fotografieze  articolul, să îl descrie și si  stabilească un preț. Pentru vânzător, Vinted nu percepe taxe, iar plata se face imediat ce cumpărătorul confirmă că totul este în regulă cu comanda lui.

Cumpărăturile se fac tot prin platformă. Potențialii clienți pot cere vânzătorului informații suplimentare, iar plata se face în mod securizat prin PayPal, card bancar, Apple Pay sau Sold Vinted. Aceștia sunt informați despre data de livrare estimată a articolului la check-out.

Ce se poate vinde sau cumpăra de la Vinted

Pe platformă se pot vinde:

  • îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii pentru femei, bărbați și copii;
  • jucării pentru copii, mobilier și echipamente de îngrijire a copiilor;
  • produse cosmetice noi, produse de înfrumusețare, dispozitive și gadgeturi de înfrumusețare;
  • accesorii tehnologice cum ar fi căști, ceasuri inteligente, carcase de telefon și articole similare;
  • produse pentru casă cum ar fi textile, veselă și accesorii pentru casă;
  • produse pentru divertisment cum ar fi jocuri video, console, accesorii, cărți, jocuri de societate, puzzle-uri, muzică și conținut audio;
  • articole de îngrijire a animalelor de companie cum ar fi îmbrăcăminte, accesorii, așternuturi, accesorii pentru călătorie și jucării.

Platforma nu este însă dedicată vânzătorilor profesioniști.

În 2021, Vinted  a strâns 250 de milioane de euro într-o rundă de finanțare, ceea ce a făcut ca aceasta să fie evaluată la 3,5 miliarde de euro.

„Vinted va folosi veniturile pentru a ajuta mai mulți oameni să participe la economia circulară și pentru a continua să își îndeplinească misiunea de a face din moda second-hand prima alegere. Acest lucru include: extinderea în noi zone geografice atât în Europa, cât și în afara ei, în același timp continuând să îmbunătățească experiența generală a membrilor prin investiții în încredere și siguranță, plăți, expediere, infrastructură și alte și noi instrumente și caracteristici ale produsului”, anunța atunci compania.