Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut în noiembrie la 50,3 puncte, de la 50,6 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Analiştii se aşteptau ca indicele să se menţină la nivelul de 50,6 puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
Datele indicatorului PMI din noiembrie indică o creştere a PIB-ului zonei euro de 0,1% în trimestrul patru din 2019, a previzionat IHS Markit, mai lent decât avansul de 0,2% din precedentele trei luni. Şi analiştii intervievaţi de Reuters estimau o creştere a economiei zonei euro de 0,2% în ultimele trei luni din acest an.
Totuşi, exporturile solide şi cheltuielile consumatorilor şi ale guvernului au ajutat economia Germaniei să evite recesiunea în trimestrul trei din 2019, arată datele autorităţilor de la Berlin, deşi cea mai mare economie europeană este pe un trend descendent.
„Există semne că declinul sectorului industrial din Germania a depăşit cea mai grea perioadă, dar mai este mult până la o redresare deplină”, a apreciat Andrew Kenningham de la Capital Economics.
În Franţa, a doua economie a zonei euro, activitatea economică a înregistrat o uşoară creştere luna aceasta.
Indicatorul PMI care acoperă industria serviciilor a scăzut la 51,5 de puncte în noiembrie, de la 52,2 puncte luna precedentă, cel mai redus nivel din ultimele 10 luni şi sub estimările analiştilor. Indicatorul PMI pentru industrie a urcat la 46,6 puncte în noiembrie, de la 45,9 puncte luna precedentă, depăşind estimările.
Datele dezamăgitoare de vineri vin după ce Banca Centrală Europeană a anunţat măsuri de stimulare pe termen nedeterminat pentru a revitaliza economia zonei euro. Datele Markit, văzute ca un indicator important al situaţiei economice, sugerează că este necesar sprijinul pentru redresarea economiei.
Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acesta program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.