Marocul vrea să devină un important producător auto regional

O nouă versiune a modelului Sandero a început să fie produsă luna aceasta la o uzină de la Casablanca, un pas important în strategia oficialilor marocani de a face din ţara lor un important producător auto regional, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 20:10
Marocul vrea să devină un important producător auto regional

Uzina de la Casablanca este operată de Somaca, o societate mixtă la care pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de Renault. În 2012 Somaca a produs 60.000 de autoturisme, sub mărcile Renault şi Dacia şi recent a demarat producţia unei noi versiuni a modelului Sandero.

„Totul procesul de aici vine la uzina din România. Pur şi simplu l-am copiat şi merge perfect”, a declarat directorul operaţional de la Somaca, Fabrice Delecroix.

Oficialii marocani speră că o industrie auto puternică va ajuta la soluţionarea problemei deficitului extern. În primele trei luni ale acestui an, balanţa comercială a Marocului a înregistrat un deficit de 5,3 miliarde de dolari, iar anul trecut ţara a obţinut o linie de credit preventivă de 6,2 miliarde de euro de la FMI în cazul apariţiei unor noi presiuni asupra rezervelor externe. De asemenea, industria auto ar putea ajuta la stabilitatea politică a Marocului prin reducerea ratei şomajului.

„Marocul are şansa de a deveni un jucător important în industria auto”, a apreciat economistul Najib Akesbi, adăugând însă că ţara trebuie să dezvolte o mână de lucru mai bine calificată.

În prezent, Marocul are doar două uzine de producţie de autoturisme, cea deţinută de Somaca şi una inaugurată anul trecut de Renault la Tanger. În total, producţia de autoturisme realizată anul trecut în Maroc a fost de aproximativ 120.000 de unităţi, dintre care 90.000 de unităţi au fost exportate în principal în Europa şi ţările arabe.

Uzina Renault de la Tanger a necesitat o investiţie iniţială de 600 milioane de euro şi ar urma să ajungă la capacitatea maximă de producţie de 400.000 de vehicule în următorii ani. „Capacitatea uzinei de la Tanger se va dubla în 2013 şi 95% din producţia sa va fi exportată”, a declarat directorul Renault Maroc, Jacques Prost.

Grupul aut francez susţine că deţine 37% din piaţa auto din Maroc, după ce în 2012 a vândut 47.700 noi autoturisme, dintre care 24.042 sub brandul Dacia. Rivalii Peugeot şi Ford au şi ei o prezenţă semnificativă pe această piaţă.

Marocul are mai multe avantaje pentru atragerea de investiţii în sectorul auto. Salariile muncitorilor sunt la un sfert din salariul minim din Franţa, 550 de dolari pe lună, iar exporturile de autoturisme din Maroc beneficiază de pe urma acordurilor de liber schimb semnate de Guvernul marocan cu Uniunea Europeană, Iordania, Egipt şi Tunisia. De asemenea, o prezenţă în Maroc poate ajuta grupul Renault să facă faţă mai bine presiunilor sindicatelor de la alte uzine. Săptămâna trecută, Dacia a ameninţat că va transfera în Maroc o parte din producţia de la uzina din România dacă angajaţii de la Mioveni îşi menţin solicitările nerealiste vizând majorarea salariilor cu 40%.

Cu toate acestea, Marocul se confruntă şi cu unele obstacole. Cel mai important este lipsa de tehnicieni şi ingineri calificaţi. În plus, Marocul se confruntă cu o posibilă competiţie din partea altor ţări low-cost care ar putea avea o mână de lucru mai bine calificată cum sunt Turcia, Egipt sau Algeria. Anul trecut, Renault a anunţat că va construi o uzină de asamblare în Algeria, reluând producţia în această ţară după o absenţă de patru decenii. Uzina din Algeria ar urma să demareze operaţiunile în 2014 cu o producţie iniţială de 25.000 de unităţi, care vor fi vândute pe piaţa locală. Ulterior, în funcţie de evoluţia cererii, producţia ar putea fi majorată până la 75.000 de unităţi.

O a treia problemă o reprezintă tensiunile politice din Orientul Mijlociu. Aceste tensiuni au afectat vânzările pe unele pieţe importante cum este Egiptul şi au încetinit creşterea pe alte pieţe din regiune, ceea ce pentru moment diminuează poziţia Marocului de platformă de export de autoturisme.

 

Te-ar mai putea interesa și
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiţii în lucrări de corectare a......
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D ...
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din alte cheltuieli ale statului
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New ...