Marți 15 noiembrie 2022, o zi care va intra în istorie: Populația planetei a depășit 8 miliarde de oameni, ritmul de creștere e uriaș. China nu va mai fi cea mai populată țară din lume

15 11. 2022
Glob, drepturile omului, terra, pamant

Populația umană a planetei Pământ a atins astăzi 8 miliarde, după ce a crescut cu un miliard în doar 11 ani, de departe cel mai alert ritm din istorie. Totuși, în viitor ritmul de creștere va scădea, valoarea de 9 miliarde estimându-se a fi atinsă abia în 2037, potrivit ONU. În 1927, populația lumii era abia de 2 miliarde de oameni, iar în 1960 ajungea la 3 miliarde. În 1999, adică în doar 39 de ani (perioadă comparabilă cu cea care a trecut între atingerea pragului de 2 miliarde și trecerea celui de 3 miliarde), populația lumii deja se dublase, ajungând la 6 miliarde.

ONU subliniază că „în timp ce creșterea populației amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului”, „țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt, în general, cele cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, nu cele cu o creștere rapidă a populației”.

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de cifrele noastre”, a rezumat pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think tank-ul Wilson Center.

În țările în care sărăcia este deja ridicată, creșterea populației reprezintă o provocare majoră. „Persistența unor niveluri ridicate de natalitate, care determină o creștere rapidă a populației, este atât un simptom, cât și o cauză a progresului lent în dezvoltare”, scrie ONU.

China nu va mai fi cea mai populată țară din lume

De exemplu, India, o țară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată țară din lume până în 2023, depășind China, se așteaptă să cunoască o explozie a populației urbane în următoarele decenii, cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială.

În Mumbai, aproximativ 40 % din populație trăiește în cartiere sărace, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din barăci improvizate, majoritatea fără apă curentă, electricitate și instalații sanitare, anunță Hotnews, citând ONU.