Martin Kjærbo, Universal Robots: Una dintre cele mai importante lecţii este importanţa aprovizionării din două surse

Una dintre cele mai importante lecții care se desprinde din această criză este importanța aprovizionării din două surse, crede Martin Kjærbo, vicepreşedintele operațiunilor și al lanțului de aprovizionare al companiei Universal Robots, lider mondial în producția de roboți colaborativi, cu sediul în Danemarca şi cu afaceri în România.
Economica.net - joi, 14 mai 2020, 07:47
Martin Kjærbo, Universal Robots: Una dintre cele mai importante lecţii este importanţa aprovizionării din două surse

Martin Kjærbo a vorbit într-un interviu despre modul în care Universal Robots, în calitatea sa de producător, gestionează pandemia de COVID-19, dar şi despre noile provocări și modul în care criza va modifica parcursul viitor al Universal Robots.

Cum vă desfășurați operațiunile acum comparativ cu perioada dinainte de pandemie?

Am urmărit îndeaproape evoluția situației din China încă de la începutul lunii ianuarie și am început să ne pregătim pentru posibilitatea ca răspândirea virusului să aibă un impact asupra restului piețelor din întreaga lume în care operăm. Când în numeroase țări au apărut recomandările de a sta acasă, noi am fost pregătiți să ne adaptăm rapid.
În prezent, toți angajații noștri care nu sunt implicați direct în producția fizică a roboților lucrează de acasă. Asta înseamnă că toți colegii din departamentele administrativ, vânzări, management și cercetare și dezvoltare lucrează de la distanță și păstreză contactul prin intermediul întâlnirilor online zilnice – lucrurile decurg astfel atât la sediul nostru central din Danemarca, cât și la cele 27 de birouri din întreaga lume.

Mulți dintre inginerii noștri din departamentul de cercetare și dezvoltare au reușit să-și transforme propriile garaje în laboratoare și au luat coboți UR acasă cu ei pentru a continua cercetarea și dezvoltarea de la distanță. Această configurație a funcționat de fapt surprinzător de bine, în special pentru că pot, de asemenea, să utilizeze și să colaboreze prin unele instrumente software de simulare UR+ disponibile. A fost o experiență minunată să văd cât de repede s-au adaptat angajații.

Cum a fost afectat lanțul vostru de aprovizionare și ce ați făcut pentru a atenua acest lucru?

Pandemia de COVID-19 a provocat un șoc major, fără îndoială. Acesta este un moment în care robustețea lanțului nostru de aprovizionare este serios pusă la încercare. Din fericire, aveam deja un lanț de aprovizionare cu două surse, ceea ce a însemnat că atunci când China a început să se închidă, nu ne-a prins total nepregătiți și am avut opțiuni de a obține aceleași piese din altă parte. Acum, când China se deschide și o mare parte a Europei este încă închisă, vedem că aceeași strategie de aprovizionare din două surse funcționează invers. Drept urmare, nu am avut întreruperi în operațiuni, iar capacitatea noastră de producție rămâne intactă. Pentru a ajunge în acest punct, să redirecționăm lanțul de aprovizionare, a fost nevoie de agilitate și evaluare prealabilă.

Încercăm constant să privim tot mai în profunzime, dăm mai devreme comenzile de achiziție pentru materie primă și examinăm îndeaproape nu doar furnizorii noștri, ci și furnizorii acestora din linia a doua, a treia și a patra pentru a ne asigura că și ei pot livra. Drept urmare, nu am fost nevoiți să refacem niciunul dintre modelele noastre de roboți.

A fost nevoie să vă restructurați linia de producție pentru a reduce la minimum riscurile de contagiune sau ați oferit echipament de protecție personală (PPE) pentru a proteja angajații?

Pe liniile noastre de producție din Danemarca, unde sunt fabricați roboții noștri, am trecut de la o tură de lucru la două ture pentru a minimiza cât mai mult interacțiunea directă a angajaților. Respectăm regulile de distanțare recomandate de doi metri între oameni și am adăugat peste tot dispensere cu dezinfectant de mâini. Toți membrii personalului poartă, de asemenea, mănuși pe liniile de producție. Purtarea măștilor nu face parte din recomandările oficiale din Danemarca în acest moment, dar, dacă acest lucru ar deveni necesar, avem măști pregătite pentru a le distribui.

Împărțirea forței de muncă în două schimburi înseamnă, de asemenea, mai puțini oameni în cantină în același timp. La sediul central, cerem personalului de producție să se împartă în grupuri mici, toate meniurile sunt pregătite din timp, cu tacâmuri de unică folosință, iar bufetul este închis pentru a evita contaminarea încrucișată. Pentru a menține distanța socială și în timpul pauzelor, am eliminat jumătate din scaunele din cantină.

Cum comunicați schimbările necesare de producție angajaților și cum le gestionează aceștia?

Am avut o reacție uimitoare din partea angajaților noștri; există cu siguranță un sentiment intens că suntem cu toții împreună în această situație. Există o disponibilitate incredibilă de a oferi ajutor, toți vor să vadă compania noastră trecând cu bine peste aceste momente. Multe dintre ajustările de producție au venit direct de la angajați, care au sugerat cum putem face o anumită sarcină de lucru mai eficientă, au propus noi modalități de a respecta reglementările etc.

Trecerea la o modalitate de lucru în două schimburi a mers foarte bine. Mulți dintre angajații noștri care acum își au copiii acasă în timpul zilei au apreciat oportunitatea de a lucra în tura de noapte, astfel încât să poată petrece mai mult timp în cursul zilei cu copiii.

Vă bazați mai mult acum pe automatizare decât înainte?

Gustăm din propriul medicament, dacă pot spune așa. Pe linia noastră de asamblare, avem coboți UR care asamblează coboți UR. Într-un moment ca acesta, bineînțeles că examinăm îndeaproape fiecare sarcină de producție pentru a vedea unde putem micșora numărul de angajați și desemna coboților și mai multe sarcini, adăugând și mai multă automatizare pe linie. Acesta este un proces în desfășurare care a fost accelerat de pandemie. Cred că mulți dintre clienții noștri trec în prezent prin aceleași evoluții, pe măsură ce încep să realizeze modul în care coboții pot ajuta la eliberarea de sarcini a personalului.

Integrarea de coboți pe o linie de producție a ajutat multă vreme clienții UR să abordeze deficiența forței de muncă, în esență, prin distribuirea mai eficientă a angajaților și prin colaborarea acestora cu coboții.

Cum vă asigurați că produsele voastre ajung la clienții finali la timp?

Înainte de închiderea frontierelor, am început să distribuim stocurile noastre de produse finalizate către depozite din S.U.A., Malaezia, China și Olanda, întrucât am anticipat că această închidere va avea impact și asupra transportului de mărfuri. Din fericire acest lucru nu s-a întâmplat la magnitudinea de care ne temeam noi, dar au existat destul de multe situații logistice neplăcute odată cu anularea zborurilor. Recent am avut o comandă mare ce urma să fie transportată în cadrul unui zbor din Copenhaga care a fost anulat și pe care am fost nevoiți să o transportăm cu camionul la Stockholm. Acolo am reușit să o urcăm într-un avion care să o ducă la destinație. Există astfel de probleme pe care trebuie să le gestionăm în mod constant, dar până acum nu am avut întârzieri la livrările roboților către clienți.
La sediul nostru din Danemarca păstrăm roboții în două depozite diferite, astfel încât, în cazul în care izbucnește un focar de coronavirus într-un depozit să putem livra de la celălalt. Din fericire acest lucru nu s-a întâmplat.

Credeți că această criză va modifica parcursul viitor al companiei? Care sunt câteva dintre lecțiile învățate?

Cred că una dintre cele mai importante lecții este importanța aprovizionării din două surse și a păstrării unui contact foarte strâns cu fiecare furnizor. Nu pot accentua acest lucru suficient de mult. Putem prevedea disponibilitatea fiecărei piese în parte, știm unde sunt probleme și ne asigurăm că există întotdeauna planuri de rezervă pentru a le rezolva.

Modul în care vă desfășurați activitatea se va schimba și pe termen lung?

Cred că vom ieși din această pandemie schimbați definitiv. Privind partea bună, această situație a fost un semnal de alarmă, care a stimulat o uimitoare adaptabilitate a producției și un accent sporit pe asigurarea unor medii de muncă sănătoase. Noile noastre dispensere cu dezinfectant nu merg nicăieri, nici atunci când virusul va dispărea.

Pe de altă parte, mă întristează faptul că cel mai probabil, relațiile interpersonale nu se vor întoarce la felul în care obișnuiam să interacționăm: strângerea de mână, îmbrățișarea prietenoasă. Nu sunt sigur când vom putea comunica din nou în acest fel și asta mă întristează. Sper că într-o bună zi, acest lucru va fi din nou posibil.

Universal Robots a fost fondat în 2005 de către CTO-ul companiei, Esben Østergaard. De la lansarea primului robot colaborativ (cobot), în 2008, compania a înregistrat o creștere considerabilă, coboții ușor de utilizat, fiind vânduți acum pe plan mondial. Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul în Odense, Danemarca, și are filiale și birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Republica Cehă, Polonia, Turcia, China, India, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Mexic. În 2018, Universal Robots a avut un venit de 237 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Retailul şi domeniul financiar-bancar predomină într-un clasament al angajatorilor în 2024, în timp ce IT&C scade vertiginos – Undelucram.ro
Retailul şi domeniul financiar-bancar predomină într-un clasament al angajatorilor în 2024, în timp ce IT&C scade ...
Retailul şi domeniul financiar-bancar predomină într-un clasament al angajatorilor în 2024, în timp ce IT&C scade vertiginos, companiile Jysk, Phillip Morris, Deichmann, dm drogerie markt şi......
Autostrada Unirii A8 Tg Mureș – Tg Neamț va necesita 45.000 de persoane pentru construire – CNIR
Autostrada Unirii A8 Tg Mureș – Tg Neamț va necesita 45.000 de persoane pentru construire – CNIR
Necesarul de forță de muncă pentru tronsonul Tg Mureș - Tg Neamț din Autostrada Unirii A8 este de 45.000 de persoane, ...
Prima licitaţie prin CfD – Ofertele se pot depune până la data de 18 noiembrie, anunţă Ministerul Energiei
Prima licitaţie prin CfD – Ofertele se pot depune până la data de 18 noiembrie, anunţă Ministerul Energiei
Ofertele pentru prima licitaţie prin Contracte pentru Diferenţă (CfD) se pot depune până la data de 18 noiembrie 2024, ...
Fabrica de baterii de lângă București, foarte aproape de finalizarea extinderii capacității. Va ajunge la o producție de 2.000 MWh/an
Fabrica de baterii de lângă București, foarte aproape de finalizarea extinderii capacității. Va ajunge la o producție ...
Prime Batteries Technology, care a dezvoltat la Cernica, lângă București, o fabrică de baterii, anunță că este foarte ...