Pe 9 martie, secretariatul Parlamentului European a anunţat că Schulz şi-a depăşit atribuţiile atunci când s-a aflat în postul de preşedinte al Parlamentului European, prin faptul că a recomandat avantaje lucrative pentru unii angajaţi.
Într-o scrisoare de răspuns la întrebările comisiei de control bugetar a PE, secretariatul legislativului european a afirmat că decizia lui Martin Schulz de a-şi promova personalul ‘nu a corespuns regulamentelor şi de aceea nu a fost niciodată implementată de serviciile’ Parlamentului European.
Într-o declaraţie pentru ediţia duminicală a publicaţiei Bild, Schulz a apreciat că este ţinta unor acţiuni motivate politic, ţinând cont de componenţa comisiei de control bugetar a PE.
El a adăugat că organismele administrative ale PE nu au găsit vreo faptă reprobabilă din partea lui. ”Comportamentul meu a fost adecvat”, a adăugat Schulz.
Revista germană Der Spiegel relatase că, în timpul mandatului său de preşedinte al PE, Martin Schulz a făcut presiuni pentru obţinerea unor termeni preferenţiali la angajare pentru confidentul său, Markus Engels. În octombrie 2015, Schulz ar fi ajutat şi alţi colegi să obţină avantaje lucrative.
În luna februarie, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a verificat dacă ‘există suficiente suspiciuni de fraudă, corupţie sau orice activitate ilegală ce afectează interesele financiare ale Uniunii Europene pentru ca OLAF să deschidă un caz’.