Martin Schulz: UE nu trebuie să facă promisiuni pe care nu le poate onora ţărilor ex-sovietice

Economica.net
05 03. 2016
harta_europa_de_est_01073300

UE trece printr-o perioada complicată, fiind afectată de criza migraţiei şi nu numai, de aceea ea trebuie să fie rezonabilă, a afirmat oficialul european, întrebat de ce Bruxellesul nu oferă o perspectivă clară de aderare ţărilor din Parteneriatul Estic, între care şi Republica Moldova, potrivit portalului moldovean IPN. Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă care reglementează politicile UE faţă de şase foste republici sovietice – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

‘Problemele financiare şi sociale – cum ar fi lipsa locurilor de muncă – şi-au pus şi ele amprenta asupra bunăstării Uniunii. Poate din acest motiv nu putem să ne asumăm la modul cel mai serios rolul de ‘jucator activ’ pe care am putea să-l avem în regiune’, a menţionat Martin Schulz. Federaţia Rusă profită în special de această situaţie, a adăugat el.

În ceea ce priveşte scepticismul UE faţă de o eventuală extindere, preşedintele Parlamentului European a recunoscut că ‘în interiorul UE se simte o oarecare oboseală faţă de acest subiect’.

Se presupune greşit, în opinia sa, că doar aderarea la UE ar putea rezolva problemele cu care se confruntă ţările din cadrul Parteneriatului Estic. Or, soluţia este ca apropierea să se facă treptat, prin liberalizarea regimului de vize sau accesul la o piaţă economică sigură.

‘Vorbim de 28 de state membre şi pentru orice extindere avem nevoie de consimţământul fiecăreia. Cunosc cel puţin trei ţări care au nevoie de referendum pentru a încuviinţa o eventuală extindere. De asemenea, nu trebuie să facem promisiuni pe care nu le putem onora. Cred că este mai înţelept să aprofundăm relaţiile cu ţările implicate în politica europeană de vecinătate, în loc să le promitem aderarea’, a insistat Martin Schulz.

Oficialul european a declarat că nu crede în ideea unei aderări rapide şi tocmai de aceasta ar fi foarte prudent cu asemenea promisiuni. ‘Închipuiţi-vă că promitem unui stat aderarea şi nu ne putem ţine de cuvânt, de exemplu, pentru că unul din statele membre se opune! Nu ne dorim o asemenea situaţie’, a explicat el.

Potrivit lui Martin Schulz, exemplul cel mai recent care oglindeşte scepticismul europenilor faţă de extinderea Uniunii este cel al Ucrainei. ‘Olanda, de exemplu, îşi va întreba cetăţenii în cadrul unui referendum, în luna aprilie, dacă trebuie să ratifice Acordul de asociere semnat de Uniunea Europeana cu Ucraina, iar sondajele de opinie sugerează că majoritatea este împotrivă’, a indicat preşedintele PE, conform aceluiaşi interviu.