Mas RE deține și operează mall-uri în Europa Centrală și de Est (CEE), adică România, Bulgaria și Polonia, mall-uri și proiecte logistice în Germania, un activ logistic în Elveția și hoteluri, mall-uri, birouri, active industriale și terenuri de dezvoltare în Marea Britanie. Compania are expunere și pe piața rezidențială în România prin intermediul Joint Venture Development (DJV) cu Prime Kapital (PK).
Portofoliul din România al Mas RE include mall-urile Atrium Arad de circa 30.000 mp, suprafață închiriabilă, Militari Shopping City din București de 54.000 mp suprafață închiriabilă, Baia Mare Value Centre de 21.000 mp sau Roman Value Centre de 18.000 mp.
Potrivit companiei sud africane, închiderea mall-urilor și hotelurilor a avut un impact direct asupra sănătății financiare a chiriașilor de retail și a hotelurilor deținute de Mas RE. În prezent, cu excepția chiriașilor neesențiali din mall-urile închise din România, chiriașii de divertisment și agrement din Bulgaria, operațiunile de agrement germane și operațiunile hoteliere scoțiene, toți chiriașii din mall-urile Mas RE s-au redeschis pentru comerț.
Închiderile temporare au avut un impact imediat asupra colectării chiriilor de la retaileri. În CEE, 28,6% din veniturile din închiriere sunt generate de comercianții de retail esențiali și de alți chiriași cu operațiuni neîntrerupte. Acești chiriași au fost facturați în mod normal, iar grupul a colectat 76,9% din facturile emise către acești chiriași în ceea ce privește veniturile din închiriere și taxele pentru servicii pentru lunile martie, aprilie și mai.
Compania a anunţat şi faptul că retailerii chiriași cu care Mas RE nu poate ajunge la un acord, vor fi facturați integral pentru aprilie și mai (și nu vor primi note de credit pentru luna martie).
Mas RE și-a redus costurile de operare, diminuând impactul închiderilor. Cu excepția Poloniei, costurile operaționale ale chiriașilor neesențiali în timpul blocării (altele decât 0,2 milioane euro costuri de marketing) ar trebui să fie recuperabile în timp, presupunând că rămân solvenți.
În pregătirea redeschiderii, Mas RE planifică inițiative pentru crearea unor medii de cumpărături sigure, atrăgând clienții pentru a stimula vânzările chiriașilor. Costul nerecuperabil al acestor investiții este estimat până la 0,9 milioane euro.
Scoase la vânzare de anul trecut, tranzacția privind vânzarea terenurilor din Langley (UK) a eșuat pe măsură ce finanțatorii cumpărătorilor s-au retras din tranzacție. Vânzarea de proprietăți de aproximativ 508 de milioane de euro în Vestul Europei în anul calendaristic 2020 nu mai este posibilă, deoarece majoritatea cumpărătorilor potențiali adoptă o abordare de așteptare.
Prin urmare, grupul va gestiona o parte din activele vestice mai mult decât s-a prevăzut. Aceasta include activele de vânzare cu amănuntul Flensburg, Braunschweig și Bruchsal în Germania, precum și hotelul Adagio și terenurile din Marea Britanie.
Mas RE adoptă modificări ale managementului pentru a efectua îmbunătățiri operaționale pentru aceste active și pentru a reduce costurile de operare ridicate. În prezent sunt în curs de desfășurare vânzări în valoare de 105,5 milioane euro, iar grupul va pune pe piață active de 234,2 milioane euro în septembrie 2020 în vederea finalizării acestor vânzări până în decembrie 2020. Compania vizează un venit net total de 158,4 milioane euro din aceste tranzacții.
De asemenea, toate lucrările de construcție în curs de desfășurare în legătură cu dezvoltări, extinderi și reamenajări au fost stopate, cu excepția finalizării Dâmbovița Mall Târgoviște de 33.000 mp (cu deschiderea inițială în mai 2020, dar amânată pentru 20 august 2020), lucrări de renovare și reconfigurare a Atrium Mall și Galleria Stara Zagora, în desfășurare lucrările la Zurich și lucrările de dezvoltare ale Marmura Residence, cu 458 de apartamente, care au început în luna martie 2020. La sfârșitul lunii aprilie 2020, Mas RE a investit 28,2 milioane euro în dezvoltări DJV puse în exploatare sau care sunt încă în construcție.
Pandemia nu numai că a modificat comportamentul consumatorilor pe termen scurt și a perturbat grav operațiunile de vânzare cu amănuntul, dar a provocat și o recesiune globală profundă. Chiar dacă există o incertitudine semnificativă în ceea ce privește durata recesiunii, este de așteptat să provoace o contracție semnificativă a consumului, ceea ce va afecta în mod direct sănătatea financiară a chiriașilor, creșterea anuală a veniturilor din chirii, derivată din proprietățile de vânzare cu amănuntul și cererea pentru proprietăți rezidențiale. Grupul nu mai așteaptă să obțină o creștere de aproximativ 5% a veniturilor anuale din închirieri din proprietățile sale de retail din Europa Centrală și de Est în perioada 2025.
În schimb, grupul se așteaptă la reducerea consumului în mod semnificativ în CEE și își face planuri bazate pe presupunerea că va dura între 4 și 5 ani pentru a se recupera la nivelurile de venituri pre-pandemice.
O reducere semnificativă a consumului va afecta, probabil, și fezabilitatea oportunităților de dezvoltare a strategiei actuale, motiv pentru care Mas RE și DJV (joint venture-ul cu Prime Kapital) reconsideră evoluțiile și oportunitățile de extindere raportate anterior. Această evaluare va fi finalizată atunci când vor fi disponibile date adecvate referitoare la a doua jumătate a anului calendaristic 2020, presupunând că nu sunt introduse restricții comerciale stricte în această perioadă, și există o probabilitate scăzută de blocare în anul calendaristic 2021. Dacă reducerea consumului este comparabilă cu cea pe care o pregătește Grupul, majoritatea proiectelor în dezvoltare vor fi întârziate.
În fine, potrivit oficialilor Mas RE, este de așteptat ca recesiunea să genereze oportunități de investiții pentru a achiziționa active în CEE la prețuri atractive și să participe la creșterea de la o bază mai mică. Se preconizează, de asemenea, că recesiunea va avea un impact negativ asupra costurilor de construcție și va provoca dificultăți financiare concurenților. Dacă se întâmplă acest lucru, pot apărea noi oportunitățide tranzacții.