Şeful serviciilor de urgenţă, Khaled al-Khatib, din cadrul Ministerul Sănătăţii, a declarat AFP că 300 de civili şi-au pierdut viaţa, în timp ce Ministerul de Interne a informat despre moartea a 43 de poliţişti. Este vorba de cea mai sângeroasă zi de la începerea revoltei care a dus la înlăturarea fostului preşedinte Hosni Mubarak, în 2011.
Acest bilanţ ar putea fi totuşi mai mare, având în vedere că doar în piaţa Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune a manifestanţilor pro-Morsi, un jurnalist AFP a raportat moartea a 124 de persoane, majoritatea împuşcate.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat joi ‘masacrul grav’ al forţelor de ordine pentru dispersarea susţinătorilor preşedintelui Morsi, criticând ‘ipocrizia’ comunităţii internaţionale.
La o întâlnire cu presa la Ankara, Erdogan a făcut apel la Consiliul de Securitate al ONU să ‘se reunească rapid’ pentru a discuta situaţia din Egipt, subliniind că toate ţările membre ale Consiliului ar trebui să-şi dea avizul pentru această reuniune.
Statele Unite îndeamnă armata egipteană să convoace alegeri anticipate
Secretarul de Stat american, John Kerry, îndeamnă armata egipteană să convoace alegeri generale anticipate, considerând „deplorabile” actualele violenţe, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Actualele violenţe sunt deplorabile. Armata trebuie să convoace alegeri anticipate”, a declarat Kerry.
Franţa a cerut miercuri „încetarea imediată a acţiunilor de reprimare” din Egipt, sesizând ONU şi principalii săi parteneri „pentru adoptarea unei poziţii internaţionale”, anunţă ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.
Bilanţul intervenţiei forţelor de ordine pentru dispersarea susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi se ridică la 149 de morţi, în Egipt, anunţă Ministerul egiptean de Interne, deşi mişcarea islamistă Fraţii Musulmani a anunţat mai multe victime. În plus, serviciile de securitate susţin că nu au deschis focul împotriva demonstranţilor.
Forţele de ordine au intervenit miercuri pentru dispersarea susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, înlăturat de armată pe 3 iulie, în ceea ce mulţi analişti au catalogat drept o „lovitură de stat militară”.
Pe fondul violenţelor, vicepreşedintele Egiptului, Mohamed ElBaradei, a anunţat miercuri după-amiază că demisionează.
Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi.
Premierul Egiptului promite respectarea „procesului electoral”
Premierul Egiptului, Hazem Beblawi, promite continuarea „procesului electoral” şi dă asigurări că forţele de ordine au acţionat „cu cea mai mare reţinere” împotriva manifestanţilor, relatează AFP.
„Mulţumesc poliţiei că a intervenit cu cea mai mare reţinere. Niciun stat care se respectă nu putea accepta o astfel de situaţie”, respectiv ocuparea a două zone centrale din Cairo de şase săptămâni, a spus premierul.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a îndemnat armata egipteană să convoace alegeri generale anticipate, considerând „deplorabile” actualele violenţe.
Franţa condamnă „acţiunile de reprimare” din Egipt şi sesizează ONU
Franţa a cerut miercuri „încetarea imediată a acţiunilor de reprimare” din Egipt, sesizând ONU şi principalii săi parteneri „pentru adoptarea unei poziţii internaţionale”, anunţă ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, citat de AFP.
„Franţa condamnă cu fermitate violenţele din Egipt şi cere încetarea imediată a acţiunilor de reprimare”, a declarat Fabius.
„Vom sesiza Naţiunile Unite şi partenerii noştri pentru adoptarea de urgenţă a unei poziţii internaţionale”, precizează Fabius.