Gigantul regenerabil emiratez Masdar continuă investițiile majore în Bulgaria, Serbia și Grecia. În România, nu a depășit faza hârtiilor

Masdar continuă proiectele în zona Balcanilor, cu un nou parc fotovoltaic din Bulgaria, care se alătură investițiilor finalizate sau în curs din Grecia și Bulgaria. Parteneriatul cu Hidroelectrica, vechi de aproape doi ani, rămâne la nivel de hârtii – nu s-a anunțat nimic pentru România, încă.
Mihai Nicuţ - sâm, 08 mart. 2025, 17:33
Gigantul regenerabil emiratez Masdar continuă investițiile majore în Bulgaria, Serbia și Grecia. În România, nu a depășit faza hârtiilor

Terna Energy dezvoltă un proiect pentru o centrală fotovoltaică de 130 MW lângă Burgas, în Bulgaria, potrivit presei de specialitate. Compania, deținută de gigantul emiratez Masdar, intenționează să o conecteze la rețea deja până la sfârșitul anului viitor. Recent, aceasta a raportat progrese și în dezvoltarea de proiecte de energie eoliană în Grecia.

Abu Dhabi Future Energy Co. (Masdar), care are ambiții mari pentru extinderea sa în sud-estul Europei, se bazează în mare măsură pe filiala sa recent achiziționată, Terna Energy din Grecia, pentru dezvoltarea de proiecte regenerabile în zona noastră. Compania greacă a dezvăluit că se pregătește să instaleze un parc solar de 130 MW lângă satul Vratitsa din estul Bulgariei. Proiectul din municipalitatea Kameno din provincia Burgas include proiectarea și achiziția, precum și lucrări de conectare la rețea, inclusiv o nouă substație de 33/110 kV. Terna Energy Group a declarat că vizează finalizarea proiectului până la sfârșitul anului 2026. Ca parte a cooperării strategice cu fosta societate mamă, GEK Terna, divizia sa de construcții Terna SA a fost selectată ca antreprenor, se arată în anunț.

Terna Energy operează două parcuri eoliene în Bulgaria, cu o capacitate totală de 30 MW.

Prin recentele achiziții de acțiuni, Masdar și-a majorat participația la compania elenă de la 87,9% la 97,6%. Gigantul energiei verzi cu sediul în Emiratele Arabe Unite a achiziționat Terna Energy anul trecut.

masdar

Potrivit altor știri recente, Terna Energy a primit licențe de operare pentru patru proiecte pentru un complex de energie eoliană în Grecia. Amplasamentele se află în Karystos, în a doua insulă ca mărime din Grecia – Evia, cunoscută și sub numele de Euboea.

Acesta este unul dintre centrele de energie eoliană ale țării și o zonă importantă pentru companie. Filiala Terna Energy Omalies este responsabilă de investițiile menționate, în valoare totală de 78 MW.  Locația pentru cel mai mare dintre cele patru, de 36 MW și cu 12 turbine, se numește Praro. Compania a comandat de la Enercon turbine de 3 MW pentru toate amplasamentele.

Este de remarcat că dezvoltarea de parcuri eoliene în zona Balcanilor a fost încetinită semnificativ în ultimii ani. Bulgaria a stagnat de când primul val de investiții s-a stins, în urmă cu mai bine de un deceniu, în timp ce România se străduiește să prindă viteză. Grecia a adăgat doar 125 MW anul trecut.

Terna Energy mizează însă pe oportunitățile din domeniul eolian offshore. În ianuarie, aceasta și-a unit forțele cu Motor Oil, companie petrolieră din Grecia dar care a intrat pe regenerabile, în cadrul proiectului pilot pentru prima instalație de acest tip din Grecia. Motor Oil Renewable Energy (MORE) deține acum 50% din societatea mixtă Aioliki Provata Traianoupoleos. Firma de proiect are sarcina de a dezvolta o centrală eoliană offshore de 400 MW în Marea Ionică, între Alexandroupolis și insula Samothraki. Cele două companii intenționează să o finalizeze până la sfârșitul deceniului.

De asemenea, potrivit unor relatări din toamna trecută, Masdar a semnat închiderea financiară a Čibuk 2, un proiect eolian de 154 MW în Serbia, în condițiile în care deține parcul Čibuk 1 de 158 MW, cel mai mare din Serbia.

Masdar are un acord cu Hidroelectrica

Hidroelectrica a semnat un acord cu arabii de la Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în regenerabil în România încă de acum aproape doi ani, iar prima informație legată de o potențială colaborare între compania românească și cea emirateză a apărut în toamna lui 2022, atunci când ministrul român al Energiei a participat la un eveniment în zonă.

Acum jumătate de an, ministrul Sebastian Burduja a spus că Hidroelectrica şi Masdar lucrează la înfiinţarea unei societăţi mixte pentru realizarea de proiecte solare fotovoltaice terestre şi flotante, precum şi pentru implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii. El a primit vizita CEO-ului companiei Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi, şi a Ambasadorului Emiratelor Arabe Unite în România.

“O primă investiţie avută în vedere este un proiect pilot de montare a panourilor fotovoltaice plutitoare pe şapte lacuri de acumulare de pe râul Olt. De asemenea, există potenţialul ca cele două companii să urmărească oportunităţi noi şi în alte tehnologii, precum generarea din surse eoliene terestre sau pe mare, atât în România cât şi peste graniţe. Ţinta companiei pe care Hidroelectrica şi Masdar o vor forma este o capacitate de minim 2000 MW în următorii trei ani”, a transmis atunci Burduja.

De atunci nu s-a mai anunțat nimic legat de această colaborare cu Hidroelectrica.

Masdar este controlată de fondul suveran de investiții din Emirate, Mubadala, cel care deține participații la și OMV, acționarul majoritar al Petrom. Creată în 2006 cu scopul de a dezvolta proiecte de energie regenerabilă, Masdar a investit în capacități regenerabile cu o valoare de peste 20 de miliarde de dolari la nivel global, cu o putere instalată de peste 15.000 MW, în operare și în dezvoltare.

Te-ar mai putea interesa și
ÎCCJ a anulat decizia instanței de la Ploiești care suspenda decizia CCR de anulare a alegerilor
ÎCCJ a anulat decizia instanței de la Ploiești care suspenda decizia CCR de anulare a alegerilor
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a judecat, astăzi, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploieşti a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6......
Chery, cea mai exportatată marcă de mașini din China, intră oficial în România
Chery, cea mai exportatată marcă de mașini din China, intră oficial în România
Chery, cel mai mare exportator de autoturisme din China pentru al 22-lea an consecutiv, intră oficial pe piața din România ...
Acționarii MOL au aprobat acordarea de dividende în valoarea de 220 de miliarde de forinți (616 milioane de dolari), pentru anul 2024
Acționarii MOL au aprobat acordarea de dividende în valoarea de 220 de miliarde de forinți (616 milioane de dolari), pentru ...
La Adunarea Generală Anuală a Grupului MOL, acționarii au aprobat raportul Consiliului de Administrație privind rezultatele ...
Anunț de la TAROM. Ce vor putea comanda pasagerii la bordul avioanelor
Anunț de la TAROM. Ce vor putea comanda pasagerii la bordul avioanelor
TAROM oferă pasagerilor noi meniuri la bordul aeronavelor sale începând cu 27 aprilie. Este vorba de meniuri create de ...