Mașina cu hidrogen produsă în România. Ce poate să facă și cum arată. Specificații și FOTO

O maşină experimentală alimentată cu hidrogen este unul dintre exponatele prezentate publicului la standurile primei ediţii a Energy Expo, ce are loc în perioada 10 - 13 octombrie, la Hala Laminor din Capitală.
Mihai Nicuţ - vin, 11 oct. 2024, 15:56
Mașina cu hidrogen produsă în România. Ce poate să facă și cum arată. Specificații și FOTO

O maşină experimentală alimentată cu hidrogen este unul dintre exponatele prezentate publicului la standurile primei ediţii a Energy Expo, ce are loc în perioada 10 – 13 octombrie, la Hala Laminor din Capitală.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) Rm. Vâlcea a produs, deja, experimental, trei sisteme de propulsie cu hidrogen pe care le-a pus pe trei mașini, iar una dintre ele a fost expusă la Energy Expo. Este un Jeep.

“Aici avem un prototip de mașină pe hidrogen, cu două pile de hidrogen de 30 kW, cu două motoare în puntea spate de 75 kW pe motor, deci 150 kW puterea pe roată la ambele roți, este o tehnologie a viitorului, nepoluantă – asta ne-a interesat în primul rând. Mașina are o autonomie testată de circa 600 km, consumul este de 1 kg de hidrogen la 100 km, fiind o mașină de teren, mai grea și 4×4. A fost un proiect care am muncit cam trei ani, a fost un proiecct de cercetare pe care l-am depus la Ministerul Cercetării și a fost considerat fezabil”, ne-a povestit Alin Corbu, reprezentant al ICSI prezent la Energy Expo, pe care l-am întrebat despre mașină.

“La această mașină, nu discutăm despre ardere. Doar prin injectarea hidrogenului în pile, el se descompune, în contact cu oxigenul din aerul atmosferic, în curent și apă. Curentul se înmagazinează în baterii, iar apa se înmagazinează într-un mic vas. Nu poluăm, iar randamentul este mult mai bun aici decât la un motor termic, pentru că vorbim despre un motor electric, iar aici avem puterea nominală direct la roată”, a explicat Alin Corbu.

El nu a dorit să dea o estimare a costului, pentru că este un proiect de cercetare, iar acesta este puțin relevant față de costul unei mașini produse la scară industrială. Nici în ceea ce privește costul de utilizare nu avem informații pentru că hidrogenul nu are un preț în România, nu există puncte de alimentare cu hidrogen, dar Corbu a spus că nu este foarte mult în plus comparativ cu o mașină cu motor pe benzină sau diesel.

“Noi la ICSI am înmatriculat prima mașină pe hidrogen din România, circulăm cu ea prin Vâlcea, și alimentăm la Institut, acolo unde ne producem hidrogenul”, a mai spus Alin Corbu, care a mai afirmat, atunci când l-am întrebat dacă tehnologia este de vânzare că “cine dorește, îl așteptăm la Institut”.

Iată și caracteristicile tehnice ale mașinii:

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea este o unitate de cercetare ştiinţifică si dezvoltare tehnologică aflată în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării .

Peste 300 de expozanţi sunt prezenţi, în perioada 10 – 13 octombrie, la prima ediţie a evenimentului Energy Expo, organizată în Hala Laminor din Bucureşti, pe o suprafaţă expoziţională de 30.000 de metri pătraţi.

Companiile participante la standuri reprezintă toate tipurile de energie, respectiv toate segmentele din piaţa de energie – de la sisteme fotovoltaice (PV) şi sisteme termice solare, inginerie, achiziţii şi construcţii (EPC), eolian – onshore & offshore wind şi sisteme de stocare a energiei la soluţii pentru control şi automatizare industrială, infrastructură şi tehnologii (reţele inteligente, soluţii pentru centre de date etc.), oraşe şi clădiri inteligente, precum şi eficienţă energetică, AI & digitalizare sau combustibili curaţi (exemplu: biogaz, bioetanol, GNL, GNC).

Târgul expoziţional, amenajat interior şi exterior, ce include şi o zonă de Food Court, are program zilnic între orele 9:00 – 18:00, iar duminică în intervalul orar 9:00 – 16:00.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Vom vota pentru ridicarea imunităţii în cazul Tătaru. Nu a mai fost nicio excepţie de mulţi ani
Ciolacu: Vom vota pentru ridicarea imunităţii în cazul Tătaru. Nu a mai fost nicio excepţie de mulţi ani
Parlamentarii social-democraţi vor vota pentru ridicarea imunităţii în cazul deputatului PNL Nelu Tătaru, vizat într-o anchetă DNA de luare de mită, a declarat premierul Marcel Ciolacu,......
Adevăratul cost al fenomenelor meteorologice extreme, reflectat în economia lumii. Cât de mult afectează pasivitatea PIB-ul global?
Adevăratul cost al fenomenelor meteorologice extreme, reflectat în economia lumii. Cât de mult afectează pasivitatea ...
Fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente de la un an la altul și acaparează un număr semnificativ de țări, ...
Ungaria va avea o redresare spectaculoasă a economiei în 2025 – Viktor Orban
Ungaria va avea o redresare spectaculoasă a economiei în 2025 – Viktor Orban
Creşterea economiei Ungariei va accelera substanţial în primul semestru din 2025, în urma aşteptatului boom din domeniul ...
Ciolacu, despre modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi: Nu vom pierde bani din PNRR. Decizia va fi luată după ce voi discuta în coaliţie, direct cu preşedintele PNL
Ciolacu, despre modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi: Nu vom pierde bani din PNRR. Decizia va fi luată ...
Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că o decizie privind modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi ...