Mașina cu încărcare solară a intrat în umbră. După Sono Sion și proiectul Lightyear a fost abandonat
În teorie, având în vedere multitudinea de soluții tehnice oferite de furnizori din întreaga lume, intrarea pe piața mașinilor electrice este un pas simplu. În practică lucrurile se dovedesc cu totul altfel. Așa cum în China multe start-up-uri care au promis vehicule electrice, neuitând să solicite fonduri de la stat în numele dezvoltării de soluții pentru transportul „verde”, unele inițiative europene similare se lovesc de greutăți mult prea mari pentru puterea financiară a acestora.
Cu cinci luni în urmă, germanii de la Sono Motors au anunțat încetarea activității de producție a mult-așteptatului model electric Sion, un vehicul care adăuga la încărcarea deja obișnuită, de la priză, energia solară. Mai exact, pe lângă autonomia de 305 km asigurată de o singură încărcare a pachetului de baterii de 54kWh al lui Sion, mașina putea parcurge, în medie, încă 112 km rezultați săptămânal din energia solară. Cei de la Sono Motors susțineau chiar că, în săptămânile cu soare din abundență, autonomia se poate majora cu până la 245 km.
Mașina pe care Sion Motors promitea să o comercializeze începând cu 2023 avea un preț de 29.900 de euro, iar avangardiștii care au dorit să plaseze comenzi încă din 2022 au putut face asta contra sumei de doar 500 de euro. Și n-au fost puțini. Până în vara lui 2022 se adunaseră, conform Sono Motors, 19.103 de clienți care plătiseră avans.
Surpriza neplăcută a venit în primăvara lui 2023, atunci când totul s-a dus de râpă, iar Sono Motors a anunțat încetarea activității.
Un scenariu, oarecum, similar a avut loc la finalul lui septembrie 2023, atunci când concurentul celor de la Sono Motors, start-up-ul olandez Atlas Technologies, dezvoltatorul modelului Lightyear 0, a anunțat că renunță la planurile anunțate de a produce o mașină electrică tot cu încărcare solară și se axează strict pe producția de panouri solare pentru alți temerari dornici de a dezvolta mașini care, pe lângă priză, se pot încărca și de la soare.
Modelul Lightyear 0 trebuia să intre în producția de serie la jumătatea lui 2023 și avea un preț de 250.000 de euro. Planurile producătorului prevedeau ca toți cei 150 de clienți care plasaseră precomenzi în 2022 să își primească vehiculul până la finalul lui 2023.
Mai mult decât atât, pe lângă Lightyear 0, olandezii promiteau și lansarea unui model mult mai accesibil, cu un preț estimat la doar 40.000 de euro, Lightyear 2. Producția acestuia din urmă trebuia să demareze la uzina Valmet din Finlanda în 2025.
Revenind la primul vehicul Lightyear, unul cu adevărat revoluționar, trebuie menționat că, pe lângă un sistem de alimentare clasic pentru mașinile electrice, acesta își putea asigura prin panourile curbate amplasate pe plafon și capota motorului o autonomie zilnică de aproximativ 70 km.
În cazul necesității parcurgerii unor distanțe mai lungi, Lightyear 0 se putea deplasa peste 700 km cu o singură încărcare. Asta pentru că la autonomia de 625 km (WLTP), asigurată de baterie după o încărcare completă, se adaugă cei 70 km generați de panourile solare.
Scepticilor care considerau că o baterie de doar 60 kWh nu poate susține deplasarea unui automobil electric pe o distanță atât de mare, cei de la Atlas Technologies le aduceau ca argumente în 2022 coeficientul aerodinamic de doar 0,19, greutatea de 1.575 kg, foarte mică pentru o mașină electrică având o lungime de cinci metri, dar și consumul de numai 10,5 kWh / 100 km înregistrat la o viteză de 110 km/h.
Odată cu finalul proiectelor Sono Sion și Lightyear, proiectele de mașini electrice ale căror baterii se pot alimenta și de la soare au încetat în Europa. În schimb în China, mai multe companii susțin că încă dezvoltă proiectele unor vehicule de acest tip.