Maşina de reciclat sticlă şi epurarea biologică a apei, printre inovaţiile de la Romenvirotec 2012

Romenvirotec 2012, expoziţia internaţională de tehnologii şi echipamente pentru protecţia mediului, a fost deschisă marţi, la Romexpo, în Capitală.  Evenimentul include, pe lângă expunerea de produse şi servicii, conferinţe de specialitate pentru prezentarea noilor proiecte din domeniul protecţiei mediului, reciclării şi energiilor alternative.
cristina.dinu - mar, 28 feb. 2012, 13:36

Expoziţia se află la cea de-a 19-a ediţie, şi cuprinde 104 participanţi din 11 ţări, printre care Italia, Brazilia şi Belgia.

Printre inovaţiile prezentate la expoziţia de anul acesta, am găsit maşina de reciclat sticlă. Tehnologia de reciclare prin care funcţionează această maşină reduce substanţial costurile investiţiei şi costurile de operare. Este vorba de reciclarea prin implozie.

Tehnica seamănă foarte mult cu cea practicată în artele marţiale în care printr-o lovitură extrem de rapidă poate fi spartă o cărămidă fără ca mâna executantului să aibă de suferit, explică Constantin Genacu, de la GEANCU CONSULTING.

Tot la Romenvirotec găsim şi prima instalaţie de desorbţie termică indirectă din România, pentru eliminarea în situ a solurilor contaminate cu mercuri, lindan (HCH), substanţe volatile, fenoli şi multe alte substanţe periculoase.

Proiectul W2Plastics, de la Urban S.A, a atras şi el atenţia. Proiectul „Magnetic Sorting and Ultrasound Sensor Technologies for Production of High Purity Secondary Polyolefins from Waste” (Tehnologii de sortare magnetică şi senzori cu ultrasunete pentru producerea poliolefinelor secundare de mare puritate din deşeuri), adică W2Plastics, face parte din Programul Cadru 7 de cercetare, dezvoltare şi activităţi demonstrative al Uniunii Europene. Proiectul a debutat în 2008 şi se va finaliza în 2012.

W2Plastics îşi propune să dezvolte tehnologii curate şi eficiente bazate pe sortarea prin flotaţie în camp magnetic şi control cu ultrasunete pentru a recupera poliolefine de înaltă puritate din deşeuri complexe. Această tehnologie este necesară deoarece reciclatorii de polimeri şi industriile de fabricaţie au o problemă cu achiziţionarea de materii prime şi polimeri secundari la volum suficient şi de calitate, spun reprezentanţii companiei.

Utilizarea materialelor plastice primare are un mare impact asupra mediului şi consumă resurse mari (aproximativ două kg de petrol pentru un kg de plastic). Resursele din polimeri din deşeuri complexe, cum ar fi DEEE (deşeuri din echipamente electrice şi electronice), deşeurile menajere şi din automobile sunt în mare parte nefolosite, din cauza necesităţii obţinerii produselor de înaltă puritate din aceste surse la costuri acceptabile.

La Romenvirotec am mai găsit instalaţii pentru purificarea biologică a apei, prin intermediul unor bio-rotoare, prezentate de Tehnix Ecoindustry Bacău, dar şi companii, precum RoEcologic, care realizează combustibil alternativ prin procesarea deşeurilor în instalaţiile dedicate.

Cel mai interesant proiect este PRISPA, un prototip de casă solară autosuficientă, confortabilă, accesibilă și frumoasă, creată de o echipă români calificată la concursul internațional de arhitectură și tehnologii integrate Solar Decathlon Europe. Arhitectura sa este inspirată din casele tradiţionale româneşti, cu prispă.

„Am observat un interes ridicat pentru Romenvirotec, în ciuda perioadei economice dificile”, a declarat la deschiderea expoziţiei, secretarul de stat la Ministerul Mediului, Cristian Apostol.

„Anul acesta va fi unul dificil pentru companiile care gestionează deşeurile, întrucât trebuie să punem în aplicare Directiva-Cadru Deşeuri (…) De aici decurg multe responsabilităţi, mai ales pentru autorităţile locale, care pot primi, însă, finanţare prin POS Mediu”, a mai spus Apostol, precizând că, în prezent, Ministerul are 18 proiecte de mediu, cu un cost total de 760 milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod peste canalul Dunăre – Marea Neagră
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod ...
Contractul pentru construcția Alternativei Techirghiol (30,59 km) are 11 oferte, anunță marți Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere......
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa în regim dual
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa ...
Romgaz, primul producător de gaze din România, controlat de stat, a scos la licitație lucrările de construcție la primul ...
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania maghiară de petrol și gaze MOL și-a exprimat oficial interesul pentru achiziționarea rafinăriei Lukoil de la ...
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut – CNIR
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut ...
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Federația Română de Canotaj în vederea realizării ...