Mașini asamblate în România, în Top 10 al segmentelor din care fac parte

Dacia Duster, Jogger și Ford Puma se află între primele 10 cele mai vândute modele ale segmentelor de piață europene din care fac parte.
Robert Stan - lun, 21 oct. 2024, 21:59
Mașini asamblate în România, în Top 10 al segmentelor din care fac parte

Raportul Data Force cu privire la înmatriculările de autoturisme noi pe piața europeană în perioada ianuarie – septembrie arată că modelele asamblate în România la uzinele Automobile Dacia și Ford Otosan se află printre cele mai vândute din Europa.

În cazul mărcii Dacia, modelul Duster, acum aflat la a treia generație, a fost achiziționat în primele nouă luni din acest an în 129.700 de unități, cu 6,3% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cu acest volum, modelul mărcii românești parte a grupului Renault ocupă poziția a treia în clasamentul celor mai vândute mașini din segmentul SUV-urilor mici de clasă B (B-SUV). În același segment, cele mai vândute modele din Europa sunt Volkswagen T-Roc (147.695 unități) și Toyota Yaris Cross (146.448 unități).

Un alt model Dacia, Jogger, – asamblat parțial la Mioveni în 2024 pentru că vehiculul a fost progresiv cedat uzinelor Renault din Maroc pentru a face loc SUV-ului Bigster – se află pe locul 10 în clasamentul segmentului SUV și crossover compact (C-SUV & Crossover). Dacia Jogger a fost cumpărat în perioada ianuarie – septembrie 2024 de 66.957 de clienți europeni, cu 0,9% mai mulți decât anul trecut. Cele mai vândute modele din segment sunt Volkswagen Tiguan (139.991 unități), Kia Sportage (130.812 unități) și Hyundai Tucson (117.954 unități).

Unul dintre modelele Dacia cu cel mai mare succes în România, Logan, a fost comercializat în acest an în Europa în 12.477 de exemplare fiind departe de Top 10.

Tot din gama Dacia, dar asamblate în China, respectiv, Maroc, alte două modele se află în Top 10 al segmentelor din care fac parte. Este vorba despre modelul de clasă A (mini) Dacia Spring, care se află pe locul 9 (12.173 unități) și, mai ales, de Dacia Sandero, care ocupă prima poziție în segmentul B (mic) cu 203.474 exemplare. Pe locurile 2 și 3 în acest segment se află Renault Clio și Peugeot 208.

Dacia Sandero este și liderul absolut al vânzărilor de mașini din Europa. Modelul asamblat cu doar câteva luni în urmă în România, dar mutat acum la uzina din Maroc a Renault, este urmat în clasamentul general de Volkswagen Golf (165.370 unități) și de Renault Clio (162.021 unități).

Un alt model cu succes pe piața europeană este SUV-ul de clasă B Ford Puma. Asamblat la uzina Ford Otosan din Craiova, acesta a fost cumpărat în primele nouă luni din 2024 de 117.986 de clienți europeni, cu 2,1% mai puțini decât anul trecut. În Top 10 al segmentului B-SUV, Ford Puma ocupă locul 5 după Volkswagen T-Roc, Toyota Yaris Cross, Dacia Duster, și Peugeot 2008.

Celelalte două modele Ford asamblate la Craiova – Tourneo Courier și Transit Courier – au fost cumpărate în perioada ianuarie – septembrie 2024 de doar 5, respectiv, 12.477 de clienți europeni fiind departe de Top 10 al segmentului. Este interesant de menționat că, deși au ieșit din producție, modelele B-Max și EcoSport au fost achiziționate din stocurile dealerilor de 3, respectiv, 52 de europeni.

Te-ar mai putea interesa și
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza,......
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
RURIS Craiova, companie antreprenorială roomânească, anunță că va deschide o nouă fabrici de tractoare pe platforma ...
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Polonia se bucură de un interes crescut din partea investitorilor globali în instrumente cu venit fix iar problemele economice, ...
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul Finanțelor
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul ...
Salariul minim va fi ajustat la inflaţie, iar dacă va scădea sub 45% în raport cu salariul mediu va interveni o ajustare ...