Maşini made in România – Cum se comportă în caz de accident GALERIE VIDEO

De la defunctul Daewoo Matiz, până la gama Dacia (Logan, Sandero, Duster şi Lodgy) şi revoluţionarul Ford B-Max, maşinile fabricate în România au devenit un subiect "fierbinte" pentru presa de specialitate. ECONOMICA.NET vă prezintă  cum s-au comportat cele şase maşini fabricate în România la testele de siguranţă EuroNCAP.
Economica.net - mar, 18 sept. 2012, 21:11
Maşini made in România - Cum se comportă în caz de accident GALERIE VIDEO

 

Dacia Logan

 

 

Dacia Logan a obţinut 3 stele la testele EuroNCAP.

Punctaj siguranţă adulţi 19 puncte – 3 stele

Punctaj siguranţă copii 31 puncte -3 stele

Punctaj siguranţă pietoni 5 – 1 stea

 Vezi aici rezultatele complete Dacia Logan la testele EuroNCAP

În 2009, metodologia testelor EuroNCAP  a fost modificată.

 

 

Dacia Logan EuroNCAP

Dacia Logan EuroNCAP

 

 

Dacia Duster

Dacia Duster nu a impresionat la testele EuroNCAP. A obţinut doar trei stele, sub limita de performanţă a modelelor similare de pe piaţa europeană. SUV-ul românesc a obţinut un punctaj de 28% pentru siguranţa pietonilor şi  29% pentru asistenţă de siguranţă. Modelul testat a fost Dacia Duster 1.5 DCi Laureate. Vezi aici rezultatele complete de la testele EuroNCAP ale Daciei Duster 1.5 DCi Laureate

Dacă oficialii EuroNCAP s-au declarat atunci dezamăgiţi de rezultatele Dusterului, francezii de la Renault au spus că obiectivele Dacia sunt de a construi maşini fiabile, iar Dusterul a beneficiat de tehnologia Renault privind siguranţa pasivă, capitol la care acesta se comportă foarte bine. Un singur SUV compact a avut rezultate mai slabe decât Dacia Duster: Jeep Compass 2,2 diesel Limited. SUV-ul american a obţinut doar două stele. Vezi aici comparaţia între Jeep Compass 2,2 diesel Limited si Dacia Duster 1,5 DCi Laureate.

Punctaj siguranţă adulţi 27 puncte – 74%

Punctaj siguranţă copii 38 puncte -78%

Punctaj siguranţă pietoni 10 – 28%

 

 

Dacia Sandero I

 

 

Dacia Sandero a obţinut, ca şi modelul Logan,  3 stele la testele EuroNCAP.

Punctaj siguranţă adulţi 24 – 3 stele

Punctaj siguranţă copii 38 – 4 stele

Punctaj siguranţă pietoni 6 – 1 stea

Dacia Sandero EuroNCAP

 

Dacia Sandero CRASHTEST EuroNCAP 2

 

 

 

Dacia Sandero 2013, prima Dacie de patru stele

Hatchback-ul românesc a obţinut patru stele la testele de siguranţă EuroNCAP. Este primul model Dacia cu o asemenea performanţă, marca românească fiind cunoscută pentru că face maşini de trei stele.

Dacia Sandero oferă o protecţie de 80% pasagerului din dreapta, de 79% copiiilor şi de 57% pietonilor. Sistemele de siguranţă ale maşinii oferă o protecţie de 55%.

 

La calificativul de patru stele al Daciei Sandero 2013 a contribuit echiparea standard: ESP şi patru airbag-uri.

Protecţia oferită de Sandero în cazul unui impact frontal este bună, iar la impactul lateral cu un stâlp se observă o presiune prea mare în zona toracelui pentru pasageri. Concluzia este că, în cazul impactului lateral cu un stâlp protecţia este slabă.

Protecţia copiilor este bună,  dar sistemul de decuplare al airbag-ului din dreapta nu a fost punctat pentru că indicatorul acestuia (on/off) nu este clar marcat şi vizibil.

Protectia pentru pietoni oferita de bara din fata a lui Sandero este foarte buna, protejand picioarele, insa muchia capotei poate rani serios un pieton in zona pelvisului, conform EuroNCAP.

 

 

 

Dacia Lodgy

 

 

Dacia Lodgy a obţinut doar trei stele de siguranţă. Lodgy a fost penalizat pentru lipsa ESP-ului în echiparea standard. Noile modele Logan 2, Sandero 2 şi Sanero Stepway nu vor mai avea acest handicap deoarece acestea au fost echipat cu ESP în variantele standard.

La capitolul siguranța pasagerului adult, Lodgy a obținut un punctaj de 72%, în timp ce la capitolul siguranța copilului scorul este 77%.

La siguranța pietonului, Dacia Lodgy a obţinut 44%, iar la capitolul siguranță asistată doar 29%. 

Stâlpul parbrizului s-a deformat mult, iar i plafonul s-a îndoit în dreptul montantului central. Tunelul structural dintre scaunele din fata s-a îndoit şi s-a desprins de podeaua locurilor din spate.

Protecţia picioarelor este scazută, dar partea superioara a corpului este protejată bine. Cele mai mari probele sunt la coloana vertebrala şi gât în cazul unui impact provocat în partea din spate.

Versiunea testată a fost Dacia Lodgy Laureate 1.5 dCi

Rezultatele complete ale testului EuroNCAP Dacia Lodgy aici

Ford B-Max

 

 

Ford B-Max a obţinut  5 stele, calificativul maxim, la testele EuroNCAP. A fost testată varianta  1,5 diesel  Trend LHD. La siguranţa şoferului, B-MAX a obţinut 92%, 14,7 puncte , la impact lateral a obţinut 8 puncte, iar la impact lateral cu un stâlp, a obţinut 7 puncte.

Pentru siguranţa pasagerului de pe locul din faţă, B-Max a obţinut punctajul maxim. De asemenea, şi la impactul lateral, modelul Ford fabricat la Craiova a obţinut punctaj maxim. Rezultatele la impactul lateral cu un stâlp au fost mai slabe, protecţia pasagerilor fiind la nivelul „marginal”. Totuşi, oficialii EuroNCAP au spus că rezultatele la un impact lateral (în ambele cazuri, impact cu un stâlp, impact lateral cu un obstacol fix – barieră) a fost bun în ciuda faptului că la Ford B-Max uşile se îmbină fără a avea un montant (stâlp) lateral, o caracteristică specială a modelului fabricat la Craiova.

 VEZI AICI REZULTATELE COMPLETE FORD B-MAX LA TESTELE EURONCAP

 

Daewoo Matiz

 

Daewoo Matiz a obţinut trei stele la testele EuroNCAP, fiind primul dintre modelele prezentate în acest articol care a fost supus crashtestului EuroNCAP. Rezultatele au fost compromise de protecţia slabă în zona pieptului pentru şofer şi passagerul din dreapta. Totuşi, acestea au fost declarate „satisfăcătoare” de oficialii EuroNCAP, având în  vederee gabaritul automobilului.

 

Ford B-Max este prima şi singura maşină fabricată în România care a obţinut 5 stele la testele EuroNCAP. Bineînţeles că are şi preţul cel mai mare. Celelalte maşini au obţinut câte trei stele, caracteristicile fiind diferite la anumite aspecte ale siguranţei.

EuroNCAP acordă 5 calificative: BUN (nivelul maxim de siguranţă), ADECVAT, MARGINAL, SLAB, FOARTE SLAB ( cel mai slab nivel).

Te-ar mai putea interesa și
China vrea să construiască noi porturi și centre de transport aerian în vestul țării
China vrea să construiască noi porturi și centre de transport aerian în vestul țării
Autorităţile chineze au anunţat duminică un pachet de 15 măsuri în vederea consolidării dezvoltării regiunii de vest a Chinei, concentrându-se pe construcţia de porturi, precum şi a unor......
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
O periculoasă furtună de iarnă a lovit duminică Statele Unite, unde milioane de locuitori din jumătatea estică a ţării ...
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto ...
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...