Maşinile din România: mai mulţi cai putere, capacitate cilindrică mai mică – analiză BAAR
Analiza de specialitate a avut drept sursă datele tehnice agregate din baza de date a asigurărilor RCA – AIDA – pentru categoria autoturisme, în perioada ianuarie – septembrie 2019.
Astfel, luând în considerare distribuţiile acestor caracteristici (capacitatea cilindrică a motoarelor şi puterea acestora) pentru modele fabricate în ultimii 30 de ani, se constată faptul că anul în care capacitatea cilindrică a atins valoarea cea mai mare este 2001, iar cel în care puterea medie maximă a ajuns în poziţie de vârf este 2014. Puterea medie a motoarelor pentru autoturismele analizate este de 77,1 Kw, în timp ce capacitatea cilindrică medie este 1694 cmc, notează sursa citată.
Conform cercetării, după anul 2016, tendinţa manifestată de constructori este cea a fabricării unor modelele de autoturisme cu o capacitate cilindrică mai scăzută, dar cu păstrarea sau chiar îmbunătăţirea caracteristicilor de putere a acestora.
Un al doilea punct al analizei BAAR a avut în vedere numărul mediu de motorizări pe grupe de capacitate cilindrică în care motorizarea reprezintă numărul de variante de putere pentru aceeaşi capacitate cilindrică (ex: un motor 1400 cmc poate avea 4-5 variante de putere exprimată în Kw).
În acest context, pe baza informaţiilor centralizate, a reieşit faptul că numărul mediu de motorizări, în funcţie de puterea motorului, este de 7,8/marcă auto, în timp ce grupa de cilindree cu cel mai mare număr de motorizări este cuprinsă între 1601 – 1800 cmc, cu un număr mediu de 9,1 motorizări/marcă auto.
Totodată, din distribuţia motorizărilor pe an/model se poate observa faptul că autoturismele model 2004 aveau, în medie, 16,6 motorizări, cele mai multe din întregul eşantion analizat.
BAAR este asociaţia profesională a societăţilor de asigurare care pot practica, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).