Mașinile electrice cu autonomie de 1.000 km, tot mai aproape. Nio și SAIC vin cu noutăți
La începutul lunii martie, la expoziția auto de la Geneva, o marcă fără mare rezonanță anunța premiera mondială a modelului L6, dar și debutul comercializării pe anumite piețe europene a întregii sale game de produse. Deloc largă, aceasta era compusă din modelele L7, LS7 și LS6.
Dincolo de designul îndrăzneț și prezentarea plină de cuvinte de laudă, chinezii de la IM Motors – o marcă deținută în proporție de 54% de grupul SAIC, 18% Alibaba Group și 18% Zhangjiang Hi-Tech – menționau în privința noului L6 câteva detalii tehnice greu de digerat de cei care știau performanțele unor modele electrice Tesla, BMW sau Mercedes-Benz.
Conform producătorului chinez, IM L6, se putea deplasa circa 1.000 km cu o singură încărcare grație bateriei sale „solid-state”. Și, ca să nu pară un vis îndepărtat, cei de la IM Motors menționau în privința momentului în care mașina va ajunge la clienți primăvara acestui an.
Ei bine, momentul lansării pe piața din China este acum mult mai aproape decât părea, IM L6 fiind programat să ajungă la dealerii din marele stat de la răsărit în luna mai. În plus, cei 1.000 km anunțați fără multe detalii la Geneva sunt acum puși pe seama standardului de certificare CLTC din China, ei devenind „doar” 800 km conform modului de testare WLTP, cel care contează inclusiv pe piața din Europa.
Grație arhitecturii electrice de 900 V, bateria de 130 kWh, se poate încărca, în ciuda capacității sale mari, în cicluri extrem de scurte. Doar că această baterie nu va fi disponibilă în momentul lansării, ci „ulterior”, iar cei care vor comanda mașina în mai 2024 vor putea însă alege dintre versiunile cu baterii NMC de 90 kWh sau 100 kWh, cu autonomie maximă (CLTC) de 750 km.
Chiar dacă IM L6 nu va atinge încă din momentul lansării pe piață cei 1.000 km promiși, un alt model, Nio ET7, care a ajuns deja pe anumite piețe din Europa cu un preț de circa 70.000 de euro și cu baterii între 70 kWh și 100 kWh, a primit pentru piața chineză o nouă baterie de 150 kWh.
Pentru a dovedi că mașina, cu noua „megabaterie”, poate parcurge 1.000 de kilometri cu o singură încărcare, William Li, șeful companiei, a parcurs cu Nio ET7 distanța de 1044 de kilometri de la Shanghai la Xiamen. La sosire, computerul mașinii arăta o autonomie rămasă de 36 km. Se întâmpla în decembrie 2023!
Chiar dacă, inclusiv în cazul Nio ET7, autonomia de 1.000 km anunțată de producător era calculată conform standardului chinez CLTC, faptul că William Li a reușit să parcurgă chiar mai mult decât atât dovedește că, în anumite condiții de deplasare, vehiculul chiar poate depăși plafonul anunțat. Este însă demn de menționat că, în baza unor calcule făcute de ingineri, autonomia CLTC este cu circa 20% mai mare decât cea WLTP.
Din nefericire, în ciuda performanțelor sale, megabateria de 150 kWh cu care Nio promite să echipeze mai multe modele ale sale, ar eun preț pe măsură. Vicepreședintele companiei, Lihong Qin, menționa într-un interviu că o astfel de baterie costă cam cât un Nio ET5 complet. Pentru curioși, ET5 are un preț de bază de circa 47.000 de euro.
E drept însă că modelul de business al Nio se bazează mai degrabă pe închirierea mașinii sau, mai exact, pe achiziționarea ei în leasing operațional decât pe vânzarea completă. Tocmai de aceea compania a instalat în China peste 2.000 de stații de schimb al bateriilor, alte câteva zeci fiind deja disponibile și în Europa. Conform oficialilor Nio, clienții nu trebuie decât să plătească o taxă lunară de câteva sute de euro pentru a putea utiliza mașina și a beneficia de inovativul sistem de schimb rapid al bateriilor.