Mașinile electrice reprezintă 20% din totalul vehiculelor înmatriculate în Norvegia
Faptul că Norvegia este liderul european în domeniul electrificării transportului auto nu mai este de ani buni o noutate. Totuși, piața auto din statul nordic continuă să uimească.
În 2022, cota de piață a mașinilor 100% electrice din întregul parc auto a atins 20%, ceea ce înseamnă că, în acest moment, una din cinci mașini aflate pe șoselele din Norvegia este electrică.
Mai interesant decât procentul este însă rapiditatea cu care s-a ajuns în acest punct. Au trecut decât mai puțin de trei ani de când aceeași piață auto norvegiană atrăgea atenția prin depășirea cotei de 10% de mașinile electrice.
Totuși, nu trebuie uitat că de la 0 la 10% progresul a fost mult mai lent. A durat nu mai puțin de zece ani pentru ca mașinile electrice să ajungă la această performanță.
„Bulgărele de zăpadă s-a rostogolit din ce în ce mai repede, iar pe drumurile norvegiene apar tot mai multe modele grozave de mașini electrice. Este o aventură fascinantă cea la care luăm parte aici, în Norvegia”, spune Christina Bu, secretarul general al Asociației Norvegiene pentru Vehicule Electrice.
Chiar mai important, Asociația estimează că „bulgărele” va continua să se rostogolească tot mai repede astfel încât în mai puțin de doi ani Norvegia să ajungă la o cotă de piață a mașinilor electrice din întreaga flotă națională de 30%.
Christina Bu explică însă că lucrurile nu s-au derulat chiar așa de ușor cum pare. Mașinile electrice au fost un „fenomen metropolitan” pentru o lungă perioadă de timp, Însă performanțele îmbunătățite în domeniul autonomiei și capacitatea de încărcare tot mai mare a acestor vehicule a „scos” mașinile electrice din orașe. Așa se face că în Oslo mașinile fără emisii reprezintă acum 33,2% din flotă, în timp ce în zone adiacente este depășit procentul de 29%.
În schimb, în zonele mai îndepărtate, precum Finnmark, electricele reprezintă doar 4,7% din parcul auto regional.
În acest context, secretarul general al Asociației Norvegiene pentru Vehicule Electrice notează că „bugetul de stat pentru 2023 cu privire la mașinile electrice nu a fost o lectură fericită pentru iubitorii de mașini electrice”.
În opinia sa, toate mașinile electrice vor deveni chiar mai scumpe și devine din ce în ce mai puțin profitabil să pentru companii să dețină mașini electrice. Ea mizează totuși pe idee că norvegienii înțeleg foarte bine că, de fiecare dată când o mașină pe bază de combustibili fosili este înlocuită cu o mașină electrică se reduc în jur de două tone CO2 pe an.