Mașinile istorice care i-au încântat pe angajații Registrului Auto Român în ultimele luni

În ultimele luni mai multe „bătrâne doamne” motorizate au trecut prin reprezentanțele Registrului Auto Român, unele dintre ele adevărate minuni ale designului și tehnologiei.
Ion Dobreanu - sâm, 09 mart. 2024, 12:10
Mașinile istorice care i-au încântat pe angajații Registrului Auto Român în ultimele luni

Conform Registrului Auto Român (RAR), una dintre cele mai impresionante mașini de epocă ajunsă la instalațiile de testare ale instituției la începutul lui 2024 a fost Cadillac Eldorado Biarritz din 1978, o ediție limitată la aproximativ două mii de exemplare.

„Probabil că glumele cu «sufrageria pe roți» au un sâmbure de adevăr, dacă ne imaginăm cât de confortabilă poate fi o călătorie cu o mașină precum cea fotografiată de colegii noștri de la Caraș-Severin. În imagini este un Cadillac Eldorado Biarritz (1978), versiunea fiind una produsă în ediție limitată de aproximativ două mii de exemplare. Biarritz a fost vândut cu un pachet de dotări de lux care, pe lângă ornamentele exterioare, plafonul cu inserții de vinil și gamele unice de culori, avea un interior care impresiona prin scaunele de piele de tip «pernă». Sub capotă se află un motor V8 de 7 litri cu o cutie de viteze automată în trei trepte”, menționează oficialii RAR.

O altă raritate a fost Chevrolet Corvette C1 din 1962. Conform celor de la RAR, la atelierul de pe Calea Griviței din București a fost adus în ianuarie 2024 un Chevrolet Corvette C1 fabricat în 1962. „Acest model are un motor V8 de 5,3 litri și 340 CP. Proprietarul spune că este pasionat de mașinile americane clasice, dar și de cele moderne, iar pe cea din imagini a cumpărat-o complet restaurată”, notează oficialii instituției.

În decembrie 2023 s-a prezentat la RAR Bacău o raritate: Excalibur Phaeton V. Autovehiculul a fost fabricat în 1986 într-un număr redus de exemplare și a fost adus în România de o doamnă care l-a cumpărat de la un colecționar din Statele Unite.

O altă venerabilă doamnă motorizată care verificată la o unitate a Registrului Auto Român la finalul anului trecut a fost un Ford Perfect E493A din 1949. Prezentată de un pasionat din Dorohoi, care a achiziționat-o recent din Olanda, mașina este dotată cu un motor pe benzină de 1172 cmc, 22 CP, o cutie de viteze manuală cu 3+1 trepte, șasiu cu arcuri lamelare și frânare acționate mecanic printr-un sistem cu tije metalice. Istoria acestui model, care s-a fabricat cu unele întreruperi între 1938-1961, se leagă în special de Marea Britanie și Australia, acolo unde a fost produs.

Tot anul trecut, dar în vară, la reprezentanța RAR din Ialomița a fost adus un Morgan 4/4, fabricat în 1980. Deși poate părea abstract, numele acestei mașini cu o tradiție îndelungată în spate, a fost ales pentru a marca apariția primului model cu patru roți al producătorului britanic, anterior existând doar modele cu trei roți.

De asemenea, la RAR Caraș-Severin a fost verificat un Renault Fregate fabricat în 1955. Modelul are un motor de 2 litri alimentat cu benzină.

Alături de alte câteva sute de „venerabile doamne” pe roți, vehiculele menționate se încadrează în categoria mașinilor istorice pentru care există o legislație specială. Astfel, în România, legislația care transpune prevederile actelor normative valabile la nivelul UE stipulează că un vehicul poate fi considerat istoric dacă îndeplinește simultan mai multe condiții precum să fi fost fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urmă cu cel puţin 30 de ani, tipul său specific să nu se mai afle în fabricație, să fie bine întreținut şi menţinut în starea sa iniţială fără nicio modificare substanţială a caracteristicilor tehnice ale componentelor sale principale. În plus, proprietarul său trebuie să dețină un atestat de vehicul istoric emis de autoritatea națională a FIVA (Federația Internațională a Vehiculelor Istorice) în România, adică Retromobil Club România.

Pentru obținerea atestatului, un reprezentant din cadrul Retromobil Club România (RCR) analizează documentele autovehiculului, dar și starea lui tehnică, vopseaua, caroseria, motorul, interiorul, jantele etc. Dacă specialistul RCR apreciază că autovehiculul respectă criteriile, dosarul este transmis Comisiei Tehnice din cadrul asociației pentru avizare. În cazul unui aviz favorabil, RCR emite atestatul de vehicul istoric și înregistrează documentul în Registrul Vehiculelor Istorice din România.

Demersul se încheie cu o vizită la reprezentanța RAR din județul de reședință al solicitantului unde se va elibera CIV cu mențiunea „vehicul istoric” sau această mențiune se va face în cartea deja existentă, dacă autovehiculul este deja înmatriculat în România. (Foto Registrul Auto Român)

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie....
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...