Conform expunerii de motive, una dintre schimbările propuse vizează completarea definiţiei termenului „vehicule fără stăpân” pentru a include şi maşinile înmatriculate în străinătate.
În plus, faţă de forma actuală a legii, iniţiatorii propun ca în termen de cinci zile de la primirea somaţiei proprietarul să facă inclusiv dovada achitării amenzilor aferente vehiculului, nu doar a taxelor şi impozitelor. De asemenea, acesta va trebui să demonstreze că vehiculul corespunde circulaţiei pe drumurile publice conform rigorilor impuse de lege, având ITP-ul la zi.
Parlamentarii USR mai propun introducerea obligativităţii autorităţilor să înmâneze sau, în cazuri excepţionale, să afişeze la adresa de domiciliu a proprietarului somaţia privind ridicarea vehiculului abandonat.
Forma actuală a legii prevede că în cazul în care deţinătorul vehiculului abandonat nu răspunde somaţiei primite, în termen de 5 zile, maşina trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază se află, urmând să fie predată unei unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor. Iniţiatorii doresc însă ca termenul respectiv să fie prelungit de la 5 la 10 zile, iar vehiculul să poată fi inclusiv valorificat prin vânzare.
În expunerea de motive, iniţiatorii arată că există o serie de aspecte de ordin procedural care îngreunează punerea în aplicare a Legii 421/2002. Una dintre ele, constă în faptul că există proprietari care, deşi nu îşi utilizează autovehiculele timp îndelungat, declară că acestea nu sunt abandonate, nedorind să renunţe la ele, chiar dacă sunt impracticabile circulaţiei.
„De asemenea, sunt proprietari care susţin că au taxele auto achitate şi consideră că au dreptul să ţină vehiculul parcat pe domeniul public chiar dacă acesta se află într-o stare avansată de degradare. În cazul vehiculelor cu nume străine, proprietarii nu sunt cunoscuţi şi n
Autorii menţionează că în Bucureşti există aproximativ 3.000 de maşini abandonate identificate, dar neridicate de autorităţi, iar în Braşov aproximativ 300. Se mai precizează că din cauza numărului mare de etape pe care autorităţile sunt obligate să le parcurgă se ajunge ca ridicarea unui singur vehicul să dureze până la patru luni.
Iniţiatorii propunerii legislative sunt senatorii Vlad Alexandrescu, Silvia Dinică, Nicu Fălcoi, Cristian Ghica, Nicolae Marussi şi deputaţii Daniel Popescu şi Bogdan Rodeanu.