Mașinile pe benzină și motorină ar putea “trăi” mai mult în UE. Imediat dupa alegeri, PPE anunță presiuni pentru eliminarea interdicției privind vânzările de mașini cu motoare termice în 2035

În prima sa declarație după alegerile europarlamentare Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), a promis să facă presiuni pentru eliminarea interdicției privind motoarele cu combustie în 2035.
Robert Stan - mar, 11 iun. 2024, 15:41
Mașinile pe benzină și motorină ar putea “trăi” mai mult în UE. Imediat dupa alegeri, PPE anunță presiuni pentru eliminarea interdicției privind vânzările de mașini cu motoare termice în 2035

Celebrul Green Deal european pare a fi prima victimă a schimbărilor din Parlamentul European ca urmare a alegerilor din week-end. Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, promite să facă imediat presiuni pentru ca interdicția vânzărilor de mașini cu motoare termice în 235 să fie anulată sau, măcar, amânată.

Șeful PPE, partid care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma recentelor alegeri nu pierde timpul și anunță un asalt asupra legislației deja adoptate cu privire la măsurile de reducere a gazelor cu efect de seră.

Conform publicației Politico, Manfred Weber vrea să schimbe din rădăcini legislația privind interzicerea în 2035 a vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie internă, un pilon central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră Green Deal.

Europarlamentarul consideră că interdicția a fost o „greșeală” și a promis că partidul său va negocia anularea măsurii chiar în „zilele următoare”. O astfel de intenție arată o schimbare radicală a viziunii față de precedentul mandat în care toți liderii marilor grupări de partide, cu excepția celor de extremă drepta, au concurat pentru credibilitatea eco făcând pe plac activiștilor de mediu pentru climă care mărșăluiau îmn principalele capitale ale Europei.

În același timp, Peter Liese, politician al PPE cu un rol important în procesul legislativ pe probleme de mediu, a declarat pentru Politico că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un Green Deal mai puțin restrictiv – planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.

„Va trebui să facem câteva ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie trebuie să dispară”, a spus el. Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de reglementările agresive în domeniul climei.

În ciuda acestor declarații la cald, ideile celor doi politicieni PPE nu vor fi ușor de implementat. Anularea interdicției privind vânzarea autovehiculelor cu motoare termice ar intra în contradicție cu intențiile președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, membru al Uniunii Creștin – Democrate din Germania (CDU) și, prin urmare, important factor de decizie în PPE. Aceasta nu doar că și-a susținut campania pe Green Deal, dar a și pus umărul la votul decisiv pentru interzicerea vânzării de mașini poluante începând cu 2035. În acest context, actualele declarații ale lui Manfred Weber, cu susținerea lui Peter Liese, pot duce la un război total în PPE și partidele din spectrul său politic.

Nu doar cei din PPE au deja agende diferite. Alexandr Vondra, eurodeputat ceh care a lucrat la legislația privind clima pentru Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), a declarat că politica vizând mediul va deveni mai „realistă” în următorii cinci ani.

„Dacă aș compara elaborarea politicii privind Green Deal cu conducerea unei mașini, mă aștept ca noul Parlament European să folosească și volanul sau pedala de frână, nu doar pedala de accelerație”, a menționat acesta.

Totuși Pascal Canfin, eurodeputat francez de centru, fost președintele comisiei de mediu a Parlamentului European în timpul ultimei legislaturi, a insistat că alegerile nu au produs „o majoritate care să desființeze Green Deal”.

„Green Deal nu este mort. Dar va trebui să vedem ce ne vor aduce următoarele săptămâni”, a declarat și Michael Bloss, un eurodeputat al Verzilor din Germania.

În acest context efervescent, negocierile pentru formarea de alianțe în Parlamentul European se anunță extrem de dificile și, mai ales, cu final greu de intuit. Mai ales că, în ciuda dorinței unor politicieni de a rediscuta părți din Green Deal, consilierii științifici independenți ai Uniunii Europene au subliniat nu doar necesitatea de a menține politicile existente de mediu, ci și de a grăbi procesul de reducere a poluării și al emisiilor cu efect de seră.

Se pare însă că, odată cu schimbările din Parlamentul European, preocupările legate de consecințele devastatoare ale schimbărilor climatice – susținute de oamenii de știință și care se manifestă prin inundații catastrofale, incendii, furtuni, și temperaturi mortale – pur și simplu nu mai reprezintă o prioritate pe agenda politică europeană așa cum s-a întâmplat la alegerile din 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Pepenele românesc, la control pentru determinarea reziduurilor de pesticide
Pepenele românesc, la control pentru determinarea reziduurilor de pesticide
Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) va verifica pepenele românesc, începând de luni, 8 iulie, în cadrul unor acţiuni de control pentru determinarea reziduurilor de pesticide la legumele......
Alegeri legislative anticipate în Franţa: rata de participare la ora locală 12:00, cea mai ridicată din 1981
Alegeri legislative anticipate în Franţa: rata de participare la ora locală 12:00, cea mai ridicată din 1981
Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a crescut duminică la prânz (10:00 GMT), ...
Testările toxicologice în afara sistemului medico-legal ar putea duce la rezultate interpretabile şi ar deschide cutia Pandorei a probațiunii judiciare, spune forul medicilor legişti
Testările toxicologice în afara sistemului medico-legal ar putea duce la rezultate interpretabile şi ar deschide cutia ...
Stabilirea prezenţei substanțelor psihoactive în organismul şoferului se va putea face și în laboratoarele de specialitate ...
Christine Lagarde (BCE): Fondul de redresare al UE a început să îşi arate influenţa benefică asupra economiei
Christine Lagarde (BCE): Fondul de redresare al UE a început să îşi arate influenţa benefică asupra economiei
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a afirmat că Fondul de redresare al UE - NextGenUE - se dovedeşte ...