Odată cu investigația Comisiei Europene cu privire la subvențiile dincolo de limita concurenței loiale primite de producătorii care asamblează mașini electrice în China au apărut tot mai multe informații despre vehiculele vizate de penalități, iar printre acestea se numără nume cu rezonanță europeană.
Deși nu a fost niciodată un secret că mărcile europene și-au externalizat producția unor modele – electrice, dar și termice – către uzine din China, puțini clienți europeni au căutat să afle cu exactitate unde este asamblat modelul achiziționat. E drept că nici oficialii brandurilor europene nu au comentat prea mult acest subiect.
Ei bine, acum, alături de așteptata avalanșă de modele ale unor mărci din China, pe piața din Europa sunt comercializate vehicule ale unor branduri locale care au „made in China” ștanțat pe caroserie. Și nu sunt deloc puține.
China rămâne un Eldorado pentru producătorii de automobile. Este în continuare cea mai mare piață auto din lume, cu 21,6 milioane de autoturisme noi vândute în 2023. Pentru comparație, în Europa au fost înmatriculate anul trecut doar 12,8 milioane de autoturisme noi. Prin urmare, nu este surprinzător că mulți producători europeni și-au dorit, și încă o fac, să dezvolte și să producă modele adaptate pieței chineze. Cum exportul unor astfel de vehicule din Europa era prea costisitor, unii producători – precum Stellantis, Volkswagen sau Mercedes-Benz – au decis să colaboreze cu producători locali pentru a asambla mașinile respective cât mai aproape de piața de desfacere.
Desigur, dincolo de asamblarea și comercializarea unor modele specifice pieței, europenii au devenit interesați de China și pentru forța ei de muncă extrem de ieftină prin comparație cu cea de pe Bătrânul Continent și, de ce să nu o spunem, de condițiile foarte bune oferite de guvernul acestei țări industriei auto. Acest interes a devenit atât de mare încât, anul trecut, China a devenit, cu largul concurs al producătorilor de mașini europeni și americani, cel mai mare exportator mondial de automobile, devansând Japonia.
Cu ani în urmă, decizia celor de la Citroen și DS – mărci aparținând grupului Stellantis – de a asambla modelele C5 X și DS 9 în China a stârnit ample controverse în Franța. Cu naționalismul și dorința de a menține în țară locurile de muncă bine plătite din industria auto, francezii au contestat în fel și chip această decizie a unei companii private. În ciuda presiunilor, unele venite chiar și de la guvernul francez, decizia de a muta asamblarea „modelelor cu dimensiuni mari” precum Citroen C5 X și DS 9 în China a rămas neschimbată. Motivele? Dincolo de costurile de producție mult mai mici, vânzările de acolo le depășeau cu mult pe cele din Europa. În special în cazul sedan-urilor și SUV-urilor cu dimensiuni mari.
Așa se face că Citroen C5 X, înlocuitorul cunoscutului Citroen C5, care urma să fie asamblat la uzina Rennes-La Janais, a fost mutat în China. De unde este acum exportat inclusiv în Europa! Scenariul se repetă și în cazul DS9, vehicul care este încă asamblat – până la finalul lui 2024 cât va ieși total din producție – la Shenzhen, adică foarte aproape de clienții din Hong Kong și Macao care au dovedit mai puternic decât europenii că sunt dornici să cumpere astfel de modele.
Un alt pionier al externalizării producției către uzine din China este grupul Volkswagen. Doar că, în timp ce Stellantis a pregătit din start reexportul parțial al producției către Europa, germanii au creat mai întâi modele dedicate pieței chineze. Ulterior, la uzina din Anhui a început asamblarea SUV-ului electric Cupra Tavascan care este destinat inclusiv pieței din Europa. O decizie oarecum ciudată dacă avem în vedere că „verii” săi, Skoda Enyaq Coupe și Volkswagen ID.5, sunt asamblați pe Bătrânul Continent.
Un alt producător german care a țintit piața chineză cu modelele sale asamblate acolo este BMW. Pe lângă sedan-urile cu ampatament mărit, dedicate pieței chineze, producătorul asamblează la Shenyang, în cadrul unui joint venture cu partenerul local Brilliance Automotive, electricul iX3 care este exportat și în Europa.
În schimb, o altă marcă a grupului bavarez, Mini, asamblează în prezent acolo modelele sale electrice, inclusiv noul Aceman, dar păstrează producția modelelor cu motoare termice la uzina istorică din Oxford, Marea Britanie.
Enumerarea de modele ale unor mărci europene asamblate în China nu se încheie aici. Pe listă apare, desigur, și Dacia Spring, model electric derivat din Renault K-ZE care este comercializat cu marca românească pe capotă doar în Europa, dar și noile modele ale mărcii smart, cândva o divizie Mercedes-Benz care acum este controlată de chinezii de la Geely. Mai exact, în urma colaborării dintre germani și chinezi au luat deja naștere modelele electrice smart #1 și smart #3, ambele asamblate în China pe platforma SEA a Geely. În curând, acestea vor fi urmate de smart #5, toate fiind disponibile inclusiv pe piața europeană.
Două mărci britanice, MG și Lotus, ajunse și ele în posesia unor grupuri chineze – SAIC, respectiv, Geely – au întreaga gamă de modele asamblată în China, însă își extind tot mai mult amprenta comercială în Europa.
Și, dacă tot am vorbit despre grupului Zhejiang Geely, acesta controlează în prezent și mărcile europene Volvo și Polestar. Doar că, în timp ce întreaga gamă Polestar este produsă în China și exportată în Europa, în cazul Volvo sunt asamblate în marele stat asiatic doar electricele EX30 și EX90, și ele disponibile pe piața europeană.