Așa cum Economica.net scria în urmă cu doar trei zile, unii comercianți de mașini din Rusia au decis încă de pe 1 martie să majoreze prețurile vehiculelor. Ei bine, după încă trei zile, situația s-a agravat, mașinile devenind, așa cum scrie agenția rusă Ria Novosti, „aur”!
Prăbușirea accelerată a rublei în raport cu monedele străine a forțat comercianții de mașini din Rusia să modifice prețurile de la o zi la alta, uneori chiar de la o oră la alta. Această creștere a prețurilor nu se aplică doar mașinilor importate, ci și celor fabricate în Rusia.
Acum s-a ajuns ca vehicule considerate altădată „de buget” să coste aproape sau chiar peste două milioane de ruble (cca 17.000 de euro). Chiar și în aceste condiții mașinile noi sunt foarte greu de găsit, dealerii având întregul stoc deja comandat.
Conform Ria Novosti, în 2021 mașinile noi vândute în Rusia s-au scumpit, în medie, cu aproape 15% din cauza crizei de semiconductori și a problemelor de logistică. Pe lângă această majorare a prețurilor, cumpărătorii au avut de înfruntat o inflație galopantă care a majorat costul carburanților, al asigurărilor și al reparațiilor.
Ei bine, peste toate acestea au venit acum sancțiunile internaționale impuse din cauza atacului nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei. Iar situația se agravează pe zi ce trece. Producători ca Volkswagen, Audi, General Motors, Citroen, Mercedes-Benz, Skoda, Jaguar, Land Rover, Porsche, Peugeot, BMW au oprit livrările. Volvo a anunțat oprirea producției și vânzărilor de mașini în Rusia.
Cu stocurile pe terminate sau deja epuizate, dealerii au majorat prețurile cu încă 30% – 50%. Chiar și așa comercianții înșiși sunt încă foarte confuzi. Mulți chiar au ascuns listele de prețuri. Oricum urmează să fie modificate în câteva ore.
În acest context, cu un picaj nemaiîntâlnit al rublei care își pierde din valoare zilnic, rușii și-au retras economiile de la bănci și încearcă să îi investească în bunuri care își păstrează, cât de cât, valoarea. Cum metalele sau pietrele prețioase nu sunt ușor de cumpărat, mașinile au devenit „aur”.
Culmea, chiar și cei cu puțini bani încearcă să-i investească în ceva, eventual mașini ieftine. Doar că majorarea prețurilor se face puternic simțită și în zona mașinilor „de buget”. Dacă în lunile decembrie – ianuarie, un model Kia Rio în configurația de bază costa mai puțin de 1 milion de ruble (cca. 8.000 de euro), acum la acest preț s-au adăugat încă 700 de mii de ruble (cca. 6.000 de euro).
„La sfârșitul lunii februarie a apărut o creștere rapidă a cererii de mașini. Cele care se află acum în showroom sunt toate rezervate. Și nu sunt așteptate noi livrări. Puteți cumpăra la prețul vechi doar dacă cineva refuză comanda”, a declarat pentru Ria Novosti dealerul auto Autoseal KIA din Moscova.
La fel, la dealerul Hyundai Mars Motors, cel mai accesibil model, Hyundai Solaris, costă 1,7 milioane de ruble (cca. 14.000 de euro). Doar că, oricine e interesat, trebuie să plătească imediat cu bani „cash” pentru că „nu se știe ce se va întâmpla mâine”.
Același dealer declară că „ultimul Hyundai Creta s-a vândut cu 2,1 milioane (cca. 17.100 euro)”. În toamna lui 2021, acest model cu o configurație identică avea un preț de 1,2-1,3 milioane (9,600 – 10.500 euro).
Situația se repetă la Aaron Auto, dealer Peugeot și Citroen. Prețul de vânzare recomandat pentru un Peugeot 2008 în echiparea de baza este acum de 2,2 milioane de ruble (cca. 18.000 de euro).
AvtoVAZ, producătorul modelelor Lada deținut de grupul francez Renault, ar putea echilibra cererea pentru că are capacități de producție de peste 1 milion de mașini/an în Rusia. În teorie. Cu toate acestea, după cum notează Oleg Zevakin, director general al AvtoAssist, fără componente moderne importate fabrica este capabilă să producă doar clasica Lada Niva. Și asta ar însemna modificări importante ale liniilor de asamblare.
Nici cealaltă uzină a Renault, cea de lângă Moscova, nu poate produce la capacitate. De fapt, producția e oprită temporar tot din lipsa componentelor.
„Nu există opțiuni pentru înlocuirea anumitor piese electronice. Din păcate, de 30 de ani, industria autohtonă nu a învățat cum să producă semiconductori și alte echipamente indispensabile”, declară pentru Ria Novosti analistul senior la Alpari IAC, Anna Bodrova.
În condițiile actuale, chiar și AvtoVAZ a fost nevoit să majoreze prețurile. Și nu cu puțin. De la 1 martie până astăzi prețurile pentru toate modelele Lada au crescut cu o medie de 15,4%. Iar prognozele arată că prețurile se vor majora cu până la o treime.
Chiar și cu prețuri tot mai mari, dealerii nu pot face față cererii având showroom-urile goale. Așa cum spunea și dealerul Kia din Moscova, majoritatea dealerilor nu mai au mașini pe stoc.
„Ceea ce se află în depozite sau trece prin vamă este de maximum o lună și jumătate”, – subliniază Elena Safonova, director al departamentului de lucru cu dealerii și producătorii auto al Renaissance Insurance.
Totuși, Andrey Terlyukevich, CEO al grupului de companii AvtoSpets, observă că producătorii auto chinezi și coreeni au un avantaj care ar putea schimba parțial situația în viitor: granița cu China este deschisă. Deocamdată, chiar și așa, refuzul marilor operatori de transport de a livra mărfuri în Rusia îi împiedică și pe aceștia să aducă mașini.
Unii dealeri sunt de părere însă că vor fi luate măsuri interne pentru ca transportul de mașini și componente via China să revină la normal și chiar să crească.
În plus, producătorii europeni care au limitat sau oprit total exportul către Rusia nu au anunțat că părăsesc complet piața. Doar că o evită temporar.
În viitor, dealerii ruși consideră că piața este capabilă să se reorienteze către mașini autohtone, coreene și chinezești. Producătorii de automobile din India, precum Mahindra, pot intra și ei în Rusia.
„Multe mărci chineze au confirmat oficial că rămân pe piața rusă și funcționează ca de obicei. În plus, pe fundalul unei creșteri a vânzărilor în 2021, vor urma și alți producători auto din China, precum Foton, BYD, SAIC”, este de părere Sergey Vlasov, expert al pieței auto la BankAvto.
Mai mult, „dacă europenii părăsesc fabricile de mașini care au fost construite recent în Rusia chinezii le vor lua locul cu plăcere”, consideră Alexei Makarov, director de dezvoltare la dealer-ul auto Nizhegorodets.
Pe lângă penuria de mașini și creșterea explozivă a prețurilor, rușii vor mai avea de înfruntat curând și o lipsă de piese de schimb. Asta va afecta întreaga populație.
Deja, unii comercianți de piese au majorat prețurile cu circa 15%. Și lucrurile nu pot merge, deocamdată, decât spre rău.
Potrivit lui Sergey Pigolkin, directorul CarClick.ru, vor apărea dificultăți chiar și cu realizarea reviziilor și întreținerii la dealeri pentru că stocurile actuale nu pot acoperi decât câteva săptămâni. Și aici tot China, cu imensa ei industrie, este așteptată în ajutor chiar dacă proprietarii de mașini premium nu vor fi foarte mulțumiți de situație.
„Unii producători europeni au oprit livrările de piese pentru o perioadă de șapte până la zece zile. Asta, deocamdată. Ei nu știu la ce preț să expedieze marfa. Cursul rublei este absolut imprevizibil. Tranzitul prin Ucraina este imposibil. Letonia și Lituania au introdus formulare vamale noi. Evident, în două-trei săptămâni ne vom confrunta cu o lipsă de componente”, confirmă Danil Solovyov, co-fondatorul rețelei internaționale de servicii auto Fit Service.
În final, chiar dacă piața actorii pieței auto ar putea livra mașini și componente fără probleme, oricum este de așteptat ca vânzările să scadă major sau chiar să se blocheze. Imediat ce rușii vor termina banii scoși acum din bănci, investindu-i în tot ce li se pare că își poate păstra valoarea, vor înfrunta modalități de împrumut foarte restrictive.
Odată cu creșterea dobânzii de referință a Băncii Centrale, creditele auto, care au fost utilizate pentru jumătate dintre achizițiile de mașini, au devenit inaccesibile. Experții prevăd o prăbușire temporară a pieței de împrumuturi auto cauzată de capitalul prea scump.
„Cererea pentru împrumuturi auto s-a prăbușit deja. Este puțin probabil să fie mulți cei care își permit să le ia cu dobânzi de 20% în plus”, spune Andrey Olkhovsky, director general al grupului Avtodom.