Mass-media din Bulgaria este influenţată de presiuni politice şi autocenzură

Economica.net
06 11. 2014
bulgarian_flag_49626600_21065900_54206700

‘Jurnalismul independent este mai degrabă o excepţie’ în Bulgaria, a punctat Marco Arndt, şeful biroului KAS de la Sofia.

Plasată în 2006 pe locul 35 în clasamentul libertăţii presei în lume întocmit de organizaţia Reporteri fără Frontiere, Bulgaria s-a văzut retrogradată pe locul 100 în acelaşi clasament în anul 2014, la şapte ani după aderarea la Uniunea Europeană.

O mare parte din mass-media este vizată de ‘o cenzură neoficială’, ca urmare a dificultăţilor financiare, dar şi din cauza ‘lipsei consensului asupra rolului mass-media într-o democraţie’, afirmă Christian Spar, responsabil al departamentului media în cadrul KAS.

De altfel, mai mulţi proprietari ai unor instituţii media intervievaţi de fundaţia germană au recunoscut că le folosesc pe acestea ca mijloc de influenţă. În studiu se menţionează că ansamblul sectorului mediatic bulgar este atins de corupţie şi că patronii din acest domeniu încasează bani pentru a impune o anumită ‘orientare globală’ liniei editoriale. De asemenea, o treime dintre ziariştii care au discutat cu fundaţia menţionată au recunoscut că au primit indicaţii să nu trateze anumite subiecte.

Drept urmare, publicul bulgar şi-a pierdut încrederea în presă şi se orientează către reţelele de socializare pentru a se informa, constată Kroum Blagov, unul dintre autorii studiului. El notează pe de altă parte că, având încasări tot mai mici, instituţiile media au devenit sensibile în faţa presiunilor agenţiilor de publicitate, iar majoritatea acestora din urmă lucrează pentru guvern.