Mass media din China critică Sinograin pentru că a transportat ulei de gătit cu tancurile petroliere

Presa oficială din China a criticat luni grupul Sinograin, compania care gestionează rezervele naţionale de cereale, după ce în mass media locală au apărut informaţii potrivit cărora navele sale care transportă combustibili au fost utilizate şi pentru a transporta ulei de gătit, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la siguranţa alimentelor, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 08 iul. 2024, 14:47
Mass media din China critică Sinograin pentru că a transportat ulei de gătit cu tancurile petroliere

Publicaţia Beijing News a dezvăluit săptămâna trecută că în industria de transport există un „secret cunoscut de toată lumea”, faptul că Sinograin utilizează tancurile petroliere atât pentru transportul de carburanţi cât şi pentru produse alimentare precum ulei de gătit, ulei şi sirop de soia, fără a curăţa tancurile între utilizări.

Acest articol a dat naştere la reacţii virulente pe social media pe fondul îngrijorărilor privind contaminarea alimentelor.

Consumatorii chinezi au devenit foarte sensibili la subiectele ce ţin de siguranţa alimentelor, cerând atât firmelor străine cât şi Beijingului să intensifice controalele, după o serie de scandaluri, inclusiv unul care a avut legătură cu vânzarea de lapte praf care conţinea melamină, o substanţă chimică interzisă.

În replică, într-o postare făcută sâmbătă pe reţeaua socială Weibo, Sinograin a anunţat că a ordonat o investigaţie pentru a stabili dacă navele sale de transport, care au plecat sau au intrat în depozitele sale, au respectat reglementările privind siguranţa alimentelor. Unităţile şi vehiculele de transport care au fost descoperite că au încălcat reglementările vor fi oprite imediat şi orice problemă gravă identificată va fi comunicată autorităţilor de reglementare, a adăugat Sinograin.

Luni, postul public de televiziune CCTV a calificat practicile celor de la Sinograin drept o măsură de reducere a costurilor „echivalentă cu otrăvirea”.

„În timp ce Sinograin încearcă să limiteze pierderile, consumatorii sunt în continuare confuzi şi perplecşi”, a scris CCTV într-o postare pe WeChat.

„De obicei, putem evita uleiul de gătit de calitate slabă prin faptul că nu facem compromisuri şi alegem mărci mari sau producători renumiţi. Însă mărcile mari pot avea şi ele scăpări în lanţul de transport, în cadrul căruia carburantul şi uleiurile de gătit sunt amestecate, ceea ce este desigur necunoscut de majoritatea oamenilor”, se mai arată în postarea postului de televiziune.

Un astfel de amestec al produselor „nu numai că este o încălcare flagrantă a legislaţiei privind siguranţa alimentelor, dar arată de asemenea un dispreţ extrem faţă de viaţa şi sănătatea consumatorilor”, susţine CCTV.

Te-ar mai putea interesa și
O navă a marinei neozeelandeze a naufragiat în largul Insulelor Samoa, cei 75 de pasageri salvaţi
O navă a marinei neozeelandeze a naufragiat în largul Insulelor Samoa, cei 75 de pasageri salvaţi
Noua Zeelandă a anunţat duminică salvarea a 75 de pasageri de pe o navă marinei care a lovit un recif în largul Insulelor Samoa şi apoi s-a scufundat în timp ce studia zona, notează AFP....
Ungaria: Manifestaţie la Budapesta împotriva ”propagandei guvernamentale” în mass-media
Ungaria: Manifestaţie la Budapesta împotriva ”propagandei guvernamentale” în mass-media
Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Budapesta în faţa sediului radioului public ungar pentru a protesta împotriva ...
Anunț oficial pentru clienții Electrica Furnizare. Ce li se va spune
Anunț oficial pentru clienții Electrica Furnizare. Ce li se va spune
Pe un model utilizat și de alți asigurători în relația cu furnizorii de utilități, Pool-ul de Asigurare Împotriva ...
Veniturile Foxconn, cel mai mare fabricant de telefoane Apple din lume, au ajuns în trimestrul 3 la valoarea record 57,3 miliarde de dolari
Veniturile Foxconn, cel mai mare fabricant de telefoane Apple din lume, au ajuns în trimestrul 3 la valoarea record 57,3 ...
Compania taiwaneză Foxconn, cel mai mare fabricant de produse electronice pe bază de contract din lume, a reușit să depășească ...