‘În urmă cu 2 luni o comisie de tehnicieni din minister s-a deplasat la Bruxelles şi a susţinut Master Planul. În faza 2 au urmat întrebările, clarificările. Prima clarificare care ne-a fost cerută din partea Ecofin (miniştrii de Finanţe din UE – n.r.) a fost să demonstrăm că deţinem spaţiu fiscal pentru 7 miliarde euro pe care i-am alocat prin Hotărâre de Guvern suplimentar la sumele de plecare. Acolo am avut o mică întârziere pentru că exact când ne-au cerut ministrul Finanţelor n-a mai fost ministrul Finanţelor’, a spus Rus.
El a precizat că a trebuie să reia discuţiile în acest sens cu noul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, scrie Agerpres.
‘A fost exact atunci cu domnul Vâlcov. Până a apărut Teodorovici, până am reluat toate discuţiile cu domnul Teodorovici de unde am lăsat-o cu Vâlcov şi până am adus-o în situaţia să explicăm Comisiei Europene că România are spaţiu fiscal pentru aceşti 7 miliarde euro am avut 2-3 săptămâni de lipsă de comunicare sau întârziere că nu mai ştiam nici eu dacă am 7 miliarde, nu-i am… Am reuşit să trimitem din nou aceste documente la Comisia Europeană şi să răspundem la toate întrebările lor. Pe 20-21 mai suntem programaţi la Bruxelles, cu discuţii la nivel tehnic şi în mod normal până la finele acestei luni am putea avea acest document aprobat’, a explicat ministrul Transporturilor.
Varianta revizuită a Master Planului General de Transport transmisă Comisiei Europene prevede realizarea a peste 1.300 de kilometri de autostradă, în valoare de 13,739 miliarde de euro, a informat, săptămâna trecută, Ministerul Transporturilor.
Documentul transmis în data de 6 mai 2015 la CE mai prevede construcţia de drumuri expres, cu o valoare totală estimată de 9,935 miliarde de euro (1.817 kilometri), drumuri Trans-Regio, în sumă totală estimată de 1,7 miliarde de euro (2.887 kilometri), drumuri Euro-Trans, cu o valoare estimată de 190,1 milioane euro (343 kilometri) şi variante de ocolire, în sumă totală estimată de 461 milioane de euro (175,8 kilometri).
Guvernul a aprobat, în 25 februarie 2015, memorandumul cu privire la Master Planul General de Transport al României, document prin care s-a stabilit un necesar total de finanţare de 45,45 miliarde de euro până în 2030 pentru proiecte de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană.