Masterplanul Centurilor Bucureştiului va fi făcut de Egis, care în România este condusă de Clotilde Armand

Economica.net
09 12. 2016
646x404_2_96271200

În baza Acordului de servicii de asistenţă pentru implementarea proiectelor (Acordul PASSA) semnat între Ministerul Fondurilor Europene şi Banca Europeană de Investiţii, care prevede acordarea de asistenţă MFE şi beneficiarilor asistenţei, pentru pregătirea şi implementarea proiectelor din perioada de programare 2014-2020, CNAIR beneficiază de asistenţă tehnică din partea experţilor BEI, inclusiv pentru strategia privind centura Bucureştiului.

„În contextul acordului de servicii PASSA, pentru a răspunde specificaţiilor legate de proiect, BEI a contractat studiul pentru analiza opţiunilor pentru dezvoltarea centurii Bucureştiului companiei Egis International (France)”, a spus pentru ECONOMICA.NET Cătălin Gheran, şeful Direcţiei Generale Programe Infrastructură Mare din cadrul MFE.

De ce e nevoie de noul „masterplan” al centurii?

Realizarea unui studiu, respectiv o analiză strategică – multicriterială a opţiunilor existente, este necesară în vederea determinării scenariului optim pentru implementarea obiectivului privind centura Bucureştiului, a mai spus oficialul MFE.

Potrivit lui, dintre opţiunile existente – respectiv: lărgirea centurii existente pe toată lungimea, lărgirea centurii existente doar pe unele sectoare, realizarea numai a intersecţiilor denivelate ale Centurii cu drumurile clasificate, realizarea inelului 2 de centură sud la profil de autostradă A0, – consultantul desemnat va prezenta argumentat, în cadrul studiului, varianta fezabilă pentru modernizarea Centurii Bucureşti.

„Studiul pentru analiza opţiunilor pentru dezvoltarea Centurii Bucureştiului are ca scop definirea opţiunilor strategice şi selecţia opţiunii optimale, astfel încât proiectele de modernizare/dezvoltare a centurii existente să asigure capacitatea de trafic necesară, minimizând costul global de investiţie”, a subliniat reprezentantul MFE.

Studiul realizat în baza acordului dintre BEI şi Ministerul Fondurilor Europene va dura cinci luni de la semnarea contractului şi va costa 300.000 de euro, după cum au declarat anterior pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii BEI.

Finanţarea europeană pentru două secţiuni din centură ar putea fi aprobată în T2 2017

Pentru Centura Bucureştiului, prin MPGT, sunt prevăzute ca nevoi de finanţare ale perioadei de programare curente proiectele „Modernizarea centurii rutiere a Municipiului Bucureşti între A1-DN7 şi DN2-A2″ şi „Lărgire la 4 benzi Centura Bucureşti Sud, între A1 şi A2 (km 23+600 km 55+520)”, pentru fiecare urmând a se depune aplicaţii de finanţare în cadrul POIM 2014-2020.

Apelul de proiecte în vederea finanţării pentru loturile A1-DN7 şi DN2-A2 din cadrul POIM 2014-2020 a fost lansat în luna mai 2016, CNAIR elaborând în perioada iulie-octombrie cererea de finanţare pentru acest obiectiv, în conformitate cu cerinţele Ghidului Solicitantului POIM.

Având în vedere că din luna august 2016, AM POIM a delegat funcţia de pregătire şi evaluare proiecte la OIT, cererea de finanţare va fi depusă prin programul MySMIS la Direcţia Generală Organismul Intermediar pentru Transport (DG OIT) din cadrul Ministerului Transporturilor, până la sfârşitul lunii decembrie 2016. Estimăm aprobarea proiectului şi semnarea contractului de finanţare în cadrul POIM 2014-2020 pentru trimestrul II 2017.

De la Autostrada Transilvania la Centură

Firma Egis se ocupă în România şi de supervizarea lucrărilor de la Autostrada Transilvania, în baza unui contract încheiat încă din 2004, pe vremea când aceasta şosea era construită de către americanii de la Bechtel. ECONOMICA.NET a explicat într-un articol anterior de ce încasa Egis bani chiar dacă pe şantier nu se derulau lucrări.

Clotilde Armand este director al Egis România din septembrie 2013. De asemenea, aceasta este şi vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi consilier municipal la Primăria Sectorului 1.

În fomaţiunea politică USR, condusă de Nicuşor Dan, s-a înscris recent şi Cătălin Drulă, fostul consilier al premierului Dacian Cioloş pe domeniul infrastructurii de transport. Acesta candidează la alegerile parlamentare din partea USR Timiş.

Drulă vorbea despre necesitatea elaborării unui „master plan al centurilor Bucureştiului” încă din luna octombrie, când a acordat un interviu postului de ştiri Digi24. El explica atunci că din noul studiu ar trebui să reiasă ce nevoi are Bucureştiul în termen de inele, dacă de autostradă sau drum expres, şi câte.

Contactat de către ECONOMICA.NET, fostul consilier al premierului a precizat că nu fost implicat în niciun fel în procesul prin care au fost contractate serviciile Egis pentru acest proiect. Potrivit lui, Egis a fost selectată la Luxemburg de către BEI pentru realizarea studiului Centurii Capitalei, în baza procedurilor sale interne, statul român neavând nicio implicare.

ECONOMICA.NET a încercat să stea de vorbă şi cu Clotilde Armand pe marginea acestui subiect, dar aceasta nu a putut fi contactată.