Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste

08 12. 2021
birocratie fonduri

Autorul textului este Irina Roșu, specialistă în fonduri europene și fondatoare a societatii Bursa de Fonduri, una dintre cele mai noi și mai complete inițiative în domeniul consultanței în atragerea de fonduri.

 

S-a împlinit deja un an de când autoritățile au anunțat cu surle și trâmbițe lansarea unui noi program prin care antreprenorii puteau accesa fonduri, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID 19. Era decembrie 2020 și începea depunerea cererilor pentru Măsura 3- Granturi pentru investiții acordate IMM.  Până astăzi, nicio firmă nu a accesat niciun ban pentru investiții și, mai mult, ne aflăm în fața unei noi schimbări a programului, nici nu mai este clar a câta.  Grupurile de Facebook sunt în delir, consultanții și beneficiarii își refac toate planurile, telefoanele zbârnâie. Urmează alte zile de Zoom, întâlniri, “surse”, calcule, până când vom avea un ghid final. Ghidul va fi, cel mai probabil, complet diferit față de tot ce am văzut până acum. Ca orice consultant pe segmentul atragerii de fonduri aș avea multe de spus, și cu năduf, dar cred că o destul de succintă recapitulare a istoricului acestei măsuri parcă născută să chinuie antreprenorii și specialiștii spune suficient.

Decembrie 2020.  Începe depunerea Masurii 3 – Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor.

Presa vuiește, rețelele sociale freamătă. Potențialii beneficiari plătesc consultanții, aleargă după oferte, îsi fac planuri.  Consultanții petrec ore la telefon sau pe Zoom cu beneficiarii, centralizează documente, unii cer avansuri care frizează ridicolul. Beneficiarii plătesc. Cine nu vrea bani de la Stat?

Ianuarie 2021. În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri.

Fireste, Măsura 3 v 0.1 permitea ceea ce nicio altă linie de finanțare nu permisese vreodată: achiziție de imobile, fără prea mare tam-tam. Criteriul principal de departajare: cofinanțarea – cu cât mai mare, cu atât mai bine! Cum era de așteptat, 8275 de societăti au aplicat pentru imobile. Cine nu și-ar dori să cumpere o proprietate imobiliară cu bani publici?

Mai 2021: Guvernul anulează Măsura 3, în urma suspiciunilor de fraudă.

Ministrul Economiei de atunci, Claudiu Năsui: „Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente.”

Ministrul repetă, defapt, ce au spus toți consultanții cu experiență, încă de la apariția ghidului: nu se poate, se va anula!

Beneficiarii rămân cu banii dați și cu un sac de frustrări în spate, consultanții promit că vor redepune proiectele la redeschiderea Măsurii.

Septembrie 2021: Apare POC 4.1.1. – Investiții în activități productive, adică noua Măsură 3, care nu mai are aproape nicio legatură cu Vechea Măsură 3.

Nu se mai depune în portalul de granturi IMM dedicat măsurilor pentru COVID, minunea care a permis să se câștige mici averi cu 7 clickuri la aplicare, în schimb se depune în sistemul electronic MySMIS, adică o altă minune, în care știu să lucreze doar consultanții cu vechime, nu și cei apăruți ca ciupercile după COVID.

Valoarea maximă a ajutorului este de 5 ori mai mare față de prima variantă și ajunge la 1.000.000 de euro.

Cofinanțarea e bună. Foarte bună. Nerealist de bună. Doar 5% pentru microîntreprinderi, 10% la întreprinderi mici, 15% la întreprinderi mijlocii.

Din capul locului, se prevede că firmele care au avut o scădere mai mică de 5% a cifrei de afaceri în anul 2020 față de anul 2019 vor fi respinse automat. În traducere nu înseamnă nimic altceva decât că multe dintre firmele care au aplicat inițial la Măsura 3 (și unele au plătit bani buni pentru asta) nu mai sunt eligibile pentru noua variantă, deși ministrul Năsui promisese că toți cei 27.000 de aplicanți se vor putea reînscrie.

Și așa, mulți antreprenori care au dat banii unor consultanți la Măsura 3 v 0.1 vor fi excluși din start de la noua schemă „Investiții în activități productive”, iar restul va trebui să solicite consultanților proiecte noi-nouțe. Pe alți bani.

Nu se termină aici. Pentru un punctaj bun, 90% din bugetul proiectului trebuie cheltuit pe componenta verde. Ce înseamnă componenta verde? Consultanții trebuie să se descurce ca să afle. Se ajunge unanim la concluzia că “verde” se definește în cadrul unei Propuneri de regulament, neadoptat oficial la nivelul Comisiei. Se menține însa achizitia de imobile, însăși motivul anulării primei Masuri 3.

Octombrie 2021.  Apare “pe surse” prima variantă de ghid final.

Varianta circulă rapid, pe aplicații criptate, cu mențiunea “ai grijă, că e secret”, deși apare ca redirecționat frecvent. Pe grupurile de consultanți dedicate Măsurii magice se discută, se fac planuri. Nimeni nu mai ține cont de Ghidul dat în consultare în mod oficial. Românilor le plac sursele, și in plus, nu mai au încredere în oficialități.

Ce aduce nou ghidul “pe surse”?

  • Depunerea în platforma pentru Granturi IMM cu 7 clickuri
  • Criteriul principal de departajare: PRIMUL VENIT-PRIMUL SERVIT.

Consultanții încep să semneze contracte. Se testează roboței de încărcare rapidă în platformă, se fac exerciții de click-viteză, se montează modem-uri la sedii. Fără număr. Sunt aproximativ 358 milioane de euro alocați, adică, la bugetul maxim, intră la finanțare 358 de proiecte.  Consultanții fac concurs cine dă click mai repede, se atinge recordul de 30 de secunde. Pentru că asta înseamna consultanța: cat de repede poți să dai click și cine are internetul mai bun. Estimare: bugetul alocat se epuizează în secunda 64 de la deschidere.

22 noiembrie 2021: Se publică în Monitorul Oficial Ordinul pentru aprobarea Măsurii 3 – varianta nouă: Se menține primul venit, primul servit, cu depunere în MySMIS. Consultanții se agită, se fac reorganizări.

Mai târziu în noiembrie: mai apare un ghid “pe surse”: în el, se menține depunerea în platforma de Granturi Covid. Piața de consultanță de generație 2020 jubilează.

Se așteaptă clarificări: nimic nu este sigur, avem Guvern nou, ministru nou.

7 decembrie 2021: Noul ministru Dan Vîlceanu are o consultare cu mediul de afaceri pe subiectul ardent al noii Măsuri 3.

Seara, după program, apare comunicatul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, de data aceasta OFICIAL:

  • Pică principiul Primul Venit Primul Servit
  • Se plafonează suma accesată: pâna la de cinci ori valoarea cifrei de afaceri din 2019
  • Se dă punctaj pentru ponderea echipamentului tehnologic în valoarea totala a proiectului și pentru numărul de locuri de muncă nou create.
  • Devin neeligibile achiziția de imobile și construcția de cladiri.

S-a născut, altfel spus, o nouă variantă a Măsurii 3. Cine știe cât va dura până în momentul în care cineva va avea iar ideea de a mai schimba ceva? Între timp, în anul care a trecut de când  Măsura 3 trebuia să devină un ajutor pentru antreprenori, mii de firme din România au dat faliment. Altele au fost nevoie să se împrumute la bănci într-o perioadă în care dobânzile sunt în creștere, iar altele au supraviețuit, dar cu o gaură pe care probabil nu o vor mai recupera vreodată:  avansurile plătite acelor consultanți “cu spirit de inițiativă”.