Comisia Europeană a acceptat, după lungi dezbateri, să intervină pe piața cărnii de porc, finanțând, acolo unde sunt stocuri mari, depozitarea privată, a declarat într-o conferință organizată de Profitul Agricl, Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul reprezentanței României la UE. „În comitetul special pentru agricultură, Comisia a venit cu o serie de măsuri. Cel mai afectat este sectorul cărnii de porc. Pesta porcină africană a dus la decizia Chinei de a nu mai importa carne de porc din UE, nerecunoscând regionalizarea. Așa că UE s-a trezit cu stocuri de 2 milioane de tone de carne de porc. (…) Comisia a propus după lungi dezbateri o interventie pe piața cărnii de porc. Stocarea privată se va aplica cu siguranță. Spania, care vinde în China, are stocuri imense. La fel Germania, Benelux, Polonia. „, a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, ajutorul financiar nu va ajunge în toate statele membre ci doar acolo unde sunt stocuri mari, adică în vestul Europei. Stocarea va dura cinci luni.
Depozitarea privată a cărnii de porc reprezintă un ajutor financiar acordat, în situaţia în care, preţul mediu de piaţă pentru carcasele de porc se află sub preţul de referinţă aşa cum este acesta stabilit prin Regulamentului (CE) nr. 1308/2013 (1 509,39 EUR/tonă), şi are un impact negativ semnificativ în sector
Scopul principal al măsurii este de a sprijini producătorii agricoli/deţinătorii de carne de porc de a-şi valorifica producţia de carne de porc pentru restabilirea echilibrului lor financiar şi pentru a avea posibilitatea reluării producţiei.
Prețurile medii din UE sunt în creștere. În România carnea este cu 20% mai scumpă
Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene (din 9 martie 2022) prețul mediu al cărnii de porc de la poarta fermei era de 138 euro suta de kilograme, cu 5,2% mai mare decât luna anterioară și cu 0,6% peste nivelul din perioada similară a anului trecut. În majoritatea statelor prețurile sunt mai mari față de anul trecut. Excepție fac Germania unde s-a ajuns la 131,5 euro suta de kilograme, cu 12% mai ieftin față de anul trecut , Polonia și Letonia ( minus 6,6% ), Lituania ( minus 6,5%), Polonia (minus 3%) și Suedia (minus 3,4%).
Prețul mediu din România a ajuns însă la 152,8 euro 100 de kilograme după o creștere de 12% în ultima săptămână. Față de anul trecut, prețul este cu 20,8% mai mare, cea mai mare diferență anuală din UE.