Restricţiile pentru circulaţia pe timp de noapte rămân (circulaţia între 22.00-05.00). Şi purtarea măştii rămâne obligatorie.
Toţi elevii din unităţile de învăţământ se vor putea întoarce fizic la cursuri atunci când rata de infectare va fi sub 1 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, a anunţat prefectul Bucureştiului.
Sălile de spectacol şi restaurantele la interior pot funcţiona la o capacitate de 50%, faţă de 30% în prezent, a declarat, joi, prefectul Alin Stoica, după şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, reunit în contextul în care incidenţa COVID-19 în Capitală este sub 1,5 la mia de locuitori.
„Rata de incidenţă a infectării a rămas stabil descrescătoare, sub 1,5 la mie, decizia a fost de a trece în scenariul verde în Capitală şi anume sălile de spectacol pot funcţiona cu capacitate de 50%, restaurantele la interior pot funcţiona cu capacitate de 50%, pot fi organizate evenimente de tip drive-in, de asemenea, evenimente culturale în aer liber cu până la 300 de participanţi”, a informat Alin Stoica.
Potrivit lui Stoica, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a menţinut restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. „Deocamdată, pe Hotărârea de Guvern care prelungeşte starea de alertă, aceasta este măsura – limitarea circulaţiei între 22,00 – 5,00. Dacă se va reveni asupra măsurii, Guvernul va trebui să o facă, în funcţie de evoluţia ratei de infectare, dar şi de cea a numărului de oameni vaccinaţi”, a precizat prefectul Capitalei.
El a amintit că nunţile şi botezurile deocamdată nu sunt permise, cel puţin pe perioada pentru care s-a prelungit starea de alertă.
Potrivit prefectului, dacă incidenţa COVID-19 va scădea sub 1 la mia de locuitori, toţi elevii vor putea face cursurile cu prezenţă fizică la şcoli.
Stoica a mai spus că specialiştii epidemiologi trebuie să-şi spună părerea privind renunţarea la masca de protecţie sanitară în zonele cu rată mare de vaccinare anti-COVID. „Aşteptăm scenariile din partea dumnealor. Există acel comitet interministerial. În Bucureşti, am atins astăzi 1 milion de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. (…) Dacă ne uităm la alte state, care au o rată de vaccinare mult mai mare, la peste 50 – 60% persoane vaccinate s-a renunţat la purtarea măştii şi există şi la noi inţiative şi discuţii ca, de exemplu, în spaţiile de birouri sau în alte zone unde sunt doar persoane vaccinate să se renunţe la purtarea măştii, ceea ce poate fi o măsură bună”, a adăugat el.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, joi, urmăreşte să se ajungă la 20.000 de bucureşteni vaccinaţi zilnic împotriva COVID-19, faţă de circa 15.000 în prezent.
„Am urmărit în ultima perioadă care este ritmul de vaccinare şi avem un plafon undeva la 14.000 – 15.000 şi ţinta este să ajungem la 20.000 de vaccinări pe zi. Deja, astăzi, am atins un milion de oameni vaccinaţi în Bucureşti cu cel puţin o doză şi este un prag psihologic foarte important”, a precizat Stoica, pe Facebook, la inaugurarea celui de-al doilea centru drive-thru de imunizare din Bucureşti, situat în parcarea Metro Militari.
Potrivit prefectului, acesta este primul centru drive-thru privat, organizat de Centrul Medical „Dr. Dan Furtună”.
La rândul său, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a menţionat că este în discuţii cu Prefectura Capitalei pentru un nou astfel de centru de vaccinare.
Medicul coordonator al centrului de vaccinare din parcarea Metro Militari, Bogdan Furtună, a menţionat că în această locaţie, unde se administrează ser anti-COVID de la Pfizer BioNTech, sunt opt medici, 16 asistenţi medicali şi 20 de registratori.
Ştirea iniţială:
Potrivit legislaţiei, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului faţă de până la 30% cât este în prezent.
De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, cea a restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, faţă de 30% cât este în prezent.
Totodată, la nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, nu sunt interzise organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, însă numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la trei persoane.
Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este permisă, dar numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.
Ştirea se actualizează.