Măsuri de securitate fără precedent în Rusia, cu o lună înaintea JO de la Soci
Intrarea tuturor şoferilor în Soci este de acum filtrată şi accesul în acest oraş cu 350.000 de locuitori este interzis vehiculelor care vin din exterior şi nu au autorizaţie specială.
Forţele de ordine, deja mobilizate în această staţiune balneară situată între malul Mării Negre şi Caucaz, au primit întăriri marţi, în ceea ce pare una dintre măsurile cele mai vizibile.
Acest dispozitiv intră în vigoare cu o lună înaintea Jocurilor Olimpice care vor avea loc în perioada 7-23 februarie şi vor fi menţinute până la 23 martie, respectiv cu o săptămână după închiderea jocurilor paralimpice (7-16 martie).
Aproximativ 37.000 de poliţişti şi unităţi ale forţelor terestre vor fi mobilizaţi pentru a garanta securitatea JO, cel mai mare eveniment internaţional organizat de Rusia de la destrămarea URSS în 1991, la care preşedintele Vladimir Putin ţine în mod special.
Acest eveniment, pe care unii îl numesc „Jocurile lui Putin”, va fi boicotat de mai mulţi lideri occidentali, între care preşedinţii francez şi german, de exemplu, a căror absenţă la ceremonia de deschidere din 7 februarie este interpretată drept un semn de protest faţă de încălcarea drepturilor omului în Rusia, denunţată de organizaţiile neguvernamentale.
Aceste măsuri de securitate excepţionale au fost decise de multă veme, pentru a face faţă ameninţării teroriste, liderul rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, făcând apel în iulie la împiedicare JO de la Soci „prin toate mijloacele”.
Dar temerile de a vedea militanţi islamişti lansând atacuri în timpul Jocurilor Olimpice au fost intensificate de două atentate sinucigaşe atribuite unor kamikaze la sfârşitul lui decembrie şi soldate cu 34 de morţi la Volgograd (sud-vest), la 700 de kilometri de Soci.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Putin a cedat presiunilor Comitetului Olimpic Internaţional şi a autorizat manifestaţiile în timpul Jocurilor, într-o „zonă specială”, revenind asupra unei decizii iniţiale de interzicere a oricărui protest.
Dar dispozitivul de securitate pus în aplicare pentru JO, controlat de puternicul Serviciu federal de securitate (FSB) este şi mai sever decât cel în vigoare în timpul JO de vară de la Beijing din 2008.
„Începând cu 7 ianuarie, toate unităţile care se ocupă de securitatea participanţilor şi invitaţilor la Jocurile Olimpice vor fi pregătite să intervină în orice moment”, a declarat luni ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Vladimir Pucikov, fără a oferi cifre privind efectivele mobilizate.
Supravegherea se va efectua din aer cu un sistem prin statelit, a adăugat el, subliniind că „toate problemele privind securitatea Jocurilor Olimpice” vor fi rezolvate de acum la „cel mai înalt nivel”.
În afară de restricţiile dure privind circulaţia automobilelor, navigaţia pe Marea Neagră va fi, de asemenea, limitată începând de marţi.
Forţele terestre ruse vor participa, de asemenea, la operaţiunile de securitate pentru pregătirea şi desfăşurarea JO, care fac parte din misiunile sale în cadrul „noilor ameninţări la adresa securităţii interne”, a declarat recent comandantul-şef al forţelor terestre ruse, generalul Vladimir Cirkin.
Militarii vor dispune la Soci de sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-S, o nouă generaţie de rachete sol-aer.
Rusia va supraveghea, de asemenea, toate comunicaţiile graţie unui sistem care permite FSB să aibă acces la toate convorbirile telefonice şi pe Internet, a cărui existenţă a fost
dezvăluită la sfârşitul lui 2013 de doi jurnalişti ruşi.
La rândul lor, Statele Unite s-au declarat pregătite să ajute Rusia la garantarea securităţii JO dacă va fi formulată „o cerere” în acest sens, i-a declarat săptămâna trecută secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, omologului său rus, Serghei Şoigu.