Tătaru: S-a decis să amânăm măsurile de relaxare de la 1 iulie
„Astăzi (luni – n.r) a avut loc întâlnirea acestui grup (Grupul de suport tehnico-ştiinţific – n.r.). S-a evaluat tot ceea ce a însemnat cele două săptămâni. Au fost două săptămâni în care am avut o creştere a numărului de cazuri noi, două săptămâni în care au crescut cazurile în terapie intensivă, a crescut numărul de decese şi recomandările specialiştilor din Grupul tehnic sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le avem pentru 1 iulie, urmărind zilnic şi săptămâna care urmează evoluţia numărului de cazuri, evoluţia cazurilor de terapie intensivă, evoluţia deceselor, precum şi respectarea normelor de precauţie, reguli de igienă, distanţarea fizică. (…) Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut şi s-a decis, la nivelul grupului tehnic, să amânăm cea de-a patra măsură de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru, luni, la Digi 24.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că instinctul de conservare nu mai există „la o parte din concetăţeni” şi le-a recomandat acestora să meargă în secţiile de Terapie Intensivă „să vadă că se poate şi deceda la 30-39 de ani fără a avea comorbidităţi”.
„Este o recrudescenţă a numărului de cazuri tocmai prin nerespectarea unor reguli şi unor precauţii. Încă nu am terminat acest prim val, încă n-am ajuns la acea viaţă cvasi-normală de care vorbesc spre sfârşitul lunii iulie începutul lunii august. Încă este primul val, dar noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoaşe, putem face o a doua cocoaşă care poate fi mai violentă decât prima, în condiţiile în care dacă atunci acţionăm în instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare la o parte din concetăţenii noştri nu mai există. Le recomand să se uite în jur, să se uite în spitale, să meargă în secţiile de Terapie Intensivă, să vadă dacă într-adevăr există acest coronavirus şi există această infecţie, să vadă că se poate şi deceda la 30-39 de ani fără a avea comorbidităţi, să vadă că un corp medical stă în acele combinezoane, transpirând o zi întreagă, în nişte condiţii grele, foarte grele, dar făcându-şi meseria”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.