Măsurile de austeritate au intrat în vigoare în Statele Unite
Deşi a calificat drept „stupide” aceste tăieri de 85 de miliarde de dolari în exerciţiul bugetar care va expira la 30 septembrie, Obama a semnat un decret de aplicare a acestora, în timp ce biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agenţii guvernamentale să ia dispoziţiile necesare în faţa acestor măsuri de austeritate.
„Nu sunt un dictator. Sunt un preşedinte”, a declarat anterior Obama la Casa Albă, la câteva minute după ce s-a întâlnit cu liderii celor două Camere ale Congresului pentru prima lor reuniune de la începutul acestei noi crize politico-bugetare.
„În absenţa unei decizii din partea preşedintelui (republican) al Camerei Reprezentanţilor John Boehner şi a altora pentru a pune interesele familiilor clasei medii în faţa imperativelor politice, aceste tăieri vor intra în vigoare”, a adăugat el.
Preşedintele democrat a tras alarma în ultimele zile în privinţa consecinţelor concrete ale acestor tăieri, care reprezintă 8 la sută din bugetul apărării şi 5 la sută în cazul altor posturi, în special concedii fără plată pentru sute de mii de funcţionari sau alţi angajaţi.
Noul şef al Pentagonului, Chuck Hagel, a subliniat vineri că această situaţie „ameninţă capacitatea (Statelor Unite) de a îndeplini eficient ansamblul misiunilor” lor.
Obama a apreciat că aceste tăieri „inutile” vor „slăbi economia, vor costa locuri de muncă şi vor arăta clar că cele două partide trebuie să poată găsi un compromis”.
Fondul Monetar Internaţional a estimat la 0,5 puncte procentuale efectul negativ al acestor măsuri dintr-o creştere deja în convalescenţă. La rândul său, agenţia de rating Standard and Poor’s a asigurat vineri că aceste tăieri nu vor avea decât un efect „limitat” asupra economiei, „cu condiţia, bineînţeles, ca ele să nu se întindă în timp”.