Matache: Natura argiloasă şi consistenţa redusă a terenului, printre cauzele unor degradări de pe autostrada Sibiu-Orăştie

Raportul tehnic preliminar realizat de către experţi tehnici independenţi semnalează că, în anumite zone, degradările de pe tronsonul trei al autostrăzii Sibiu-Orăştie sunt cauzate de natura argiloasă şi consistenţa redusă a terenului, respectiv capacitatea portantă a terenului de fundare,potrivit Agerpres 
Economica.net - mar, 15 sept. 2015, 18:25
Matache: Natura argiloasă şi consistenţa redusă a terenului, printre cauzele unor degradări de pe autostrada Sibiu-Orăştie

Declaraţiile ministrului au fost făcute marţi la dezbaterea din plenul Senatului a moţiunii simple a PNL, intitulată ‘Transporturile sub guvernarea PSD sau drumurile care nu duc nicăieri’. 

Matache a explicat că CNADNR s-a sesizat cu privire la defectele constatate, iar pentru cele majore a contractat o expertiză tehnică în baza cărora se vor stabili cauzele degradărilor şi care vor recomanda soluţiile tehnice necesare a fi executate de către antreprenor pentru remedierea degradărilor apărute.

„Raportul tehnic preliminar prezentat de către experţii tehnici independenţi prezintă următoarele cauze preliminare are degradărilor: zona 59+900, 59+950 se poate aprecia că degradările semnalate în această zonă, deşi superficiale, sunt cauze de natura argiloasă şi starea de consistenţă redusă, respectiv capacitatea portantă a terenului de fundare. Antreprenorul are responsabilitate deplină pentru remedierea defectelor apărute în perioada de execuţie a lucrărilor cât şi în perioada de garanţie, de 4 ani. Astfel, lucrările de remediere vor fi executate pe riscul şi cheltuielile antreprenorului”, a spus Matache.

Ministrul Transporturilor a menţionat că problemele în construcţia acestei autostrăzi au apărut încă din 2011, când a fost realizat studiul de fezabilitate, s-a stabilit traseul autostrăzii şi au început lucrările de construcţie.

‘Tronsonul trei al autostrăzii Sibiu-Orăştie este început încă de pe vremea altei coaliţii de guvernare. Problemele de care ne lovim azi în construcţia acestei autostrăzi şi de care suntem făcuţi răspunzători doar noi, actuala guvernare, îşi au originea de fapt tocmai în perioada acelei guvernări, în 2011. Atunci s-a făcut studiul de fezabilitate, atunci s-a stabilit traseul autostrăzii, atunci au început lucrările. Este un proiect pe care l-am preluat şi încercăm să găsim soluţiile cele mai bune pentru finalizarea lui. Ne asumăm riscurile pentru posibilele greşeli şi încercăm să găsim soluţiile cele mai bune pentru finalizarea lui, dar considerăm că în astfel de situaţii toţi cei implicaţi trebuie să aibă tăria să-şi recunoască propriile greşeli. Este o chestiune de onoare şi demnitate politică’, a spus Iulian Matache.

În data de 3 septembrie, CNADNR anunţa închiderea circulaţiei rutiere pe Autostrada A1, Orăştie – Sibiu începând din 7 septembrie, între Nod rutier Sălişte (km 270+020) – Nod rutier Cunţa (km 292+455), în vederea remedierii degradărilor constatate la km 275+650 al autostrăzii.

Potrivit companiei, lucrările de remediere vor fi realizate de către constructor pe propriul risc şi pe cheltuiala acestuia în condiţiile în care aceste defecţiuni au fost determinate de execuţia necorespunzătoare a lucrărilor de către antreprenor şi nu de alunecările de teren.

‘În cadrul programului de remediere înaintat de către Antreprenor se regăsesc toate defectele din Şantier. Defectul de la km 60+600, conform programului elaborat de către Antreprenor, necesită perioada cea mai îndelungată pentru realizarea tuturor lucrărilor de remediere. În acest interval de timp sunt programate a se remedia şi toate celelalte defecte din şantier. În ceea ce priveşte zona km 59+800 atât Antreprenorul cât şi Beneficiarul realizează expertizarea acesteia. Din analiza zonei rezultă că defecţiunea este cauzată de execuţia necorespunzătoare şi nu de alunecări de teren. Ceea ce este vizibil în şantier reprezintă o tasare structurală a structurii rutiere. În ceea ce priveşte zona km 61+400, din activitatea de monitorizare întreprinsă de către Antreprenor nu s-au înregistrat noi alunecări de teren. În ceea ce priveşte zona km 64+200, defectul se referă la un ebulment în banda de urgenţă pentru care Antreprenorul a notificat realizarea unei expertize tehnice şi remediere conform programului de lucrări înaintat de către acesta’, se precizează în comunicatul CNADNR.

Potrivit reprezentanţilor CNADNR, perioada de închidere a circulaţiei este de aproximativ o lună şi jumătate, în funcţie şi de condiţiile meteorologice, iar traficul rutier se va desfăşura pe o rută alternativă, respectiv DN 1 între localităţile Sălişte şi Cunţa.

Constructorul Autostrăzii Orăştie – Sibiu Lot 3 este firma italiană Salini Impregilo.

Moţiunea simplă ‘Transporturile sub guvernarea PSD sau drumurile care nu duc nicăieri’ a fost semnată de 44 de senatori liberali. Textul moţiunii a fost citit în plenul Senatului de senatorul PNL Iulian Dumitrescu.

În document, liberalii acuză faptul că ‘indolenţa Guvernului Ponta a dus la stagnarea proiectelor de modernizare a infrastructurii din România’ şi la pierderea a trei miliarde de euro din fonduri europene, liberalii dorind astfel să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unui management responsabil în domeniul transporturilor, în lipsa căruia infrastructura din România riscă ‘să ajungă în pragul colapsului’.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...