‘Tradiţia europeană şi europenistă reprezintă cea mai bună parte a Italiei şi certitudinea sa că va avea un viitor’, a afirmat noul prim-ministru, a cărui ţară va prelua de la 1 iulie preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene (UE).
Renzi, care are 39 de ani, şi-a început discursul în faţa Senatului cu o intensă pledoarie în favoarea Uniunii şi a relansării economiei ţării. El a subliniat că ‘nu (cancelarul german) Angela Merkel şi (liderul BCE) Mario Draghi ne cer să facem ordine în finanţele publice’ şi a amintit de serioasa datorie – de peste 130% din PIB – pe care o are ţara sa, care este totuşi a treia economie din zona euro.
‘Trebuie să facem (ordine), din respect pentru copiii noştri, pentru cei care vor veni în urma noastră’, a subliniat noul premier, exprimându-şi dorinţa ca guvernul său să facă o ‘cotitură’ în acest sens. ‘Primul nostru angajament este de a rambursa toate datoriile administraţiei publice’ faţă de companii private – o sumă de mai multe zeci de miliarde de euro -, prin intermediul CDP (Casa de Depuneri), a precizat el.
‘Avem nevoie de o schimbare radicală a politicilor economice şi de măsuri concrete’, a continuat premierul, care a mai promis, fără a da detalii, ‘o reducere cu două cifre’ a presiunii fiscale, ‘printr-o serie de măsuri serioase şi ireversibile’ care să asigure ‘rezultate imediate’ încă din acest an.
Discursul său, în mare parte improvizat şi survenit în timp ce Italia pare să-şi revină timid din recesiune după doi ani de dificultăţi, precede votul de încredere al Senatului.
Secretar general al Partidului Democrat din Italia, Matteo Renzi a depus jurământul sâmbătă la Palatul prezidenţial Quirinale în calitate de nou şef al guvernului italian, cel mai tânăr din Uniunea Europeană.