Italia, ţară a cărei datorie publică raportată la PIB este a doua cea mai mare din zona euro după cea a Greciei, ar avea de câştigat dacă BCE ar cumpăra direct obligaţiuni emise de statele membre, chiar dacă Matteo Salvini nu a precizat în mod clar ce ar dori să facă instituţia de la Frankfurt.
După ce şi-a condus formaţiunea de extremă dreapta Liga către o victorie istorică în alegerile europene din Italia, Matteo Salvini a apreciat marţi că regulile fiscale europene ar trebui rescrise iar accentul ar trebui pus pe reducerea şomajului şi nu pe plafonarea deficitelor bugetare.
Într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, Salvini a mai spus că vrea o conferinţă europeană la nivel înalt pentru a discuta cum pot fi stimulate creşterea economică şi investiţiile, adăugând că acest lucru ar presupune şi un nou rol pentru BCE să oprească „speculaţiile”.
Liga lui Salvini a obţinut 34,3% din voturi la alegerile europarlamentare, cel mai bun rezultat înregistrat vreodată şi aproape dublu faţă de cele 17,4% primite anul trecut.
Matteo Salvini a mai declarat marţi că se aşteaptă ca Bruxellesul să sancţioneze Roma din cauza înrăutăţirii deficitului şi a datoriei sale enorme aplicându-i o amendă de trei miliarde de euro. Comisia Europeană ar urma să recomande la 5 iunie deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza datoriei sale ridicate (132,2% din PIB în 2018, peste pragul de 60% fixat de regulile europene) şi a deteriorării deficitului structural.